En epok går i graven

En klar majoritet av EU-parlamentet röstade för förslaget om stoppet. Foto: EU-parlamentet En klar majoritet av EU-parlamentet röstade för förslaget om stoppet. Foto: EU-parlamentet

EU-parlamentet har enats: inga nya personbilar eller transportbilar med förbränningsmotorer får säljas inom EU från och med 2035. 

Redan förra året föreslogs att försäljning av nya bilar med förbränningsmotor ska förbjudas från 2035, och på onsdagen den 8 maj röstade en klar majoritet av EU-parlamentet för förslaget.

Förbudet tas mot bakgrund av att transportsektorn står för cirka en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser i EU, och att EU har som mål att utsläppen ska minska med 55 procent till 2030. 

EU-parlamentet räknar med att en förbränningsmotor har en livslängd på 10-15 år, vilket betyder att Europas fordonspark ska vara helt utsläppsfri 2050.

Ett motförslag fanns på bordet om att kravet skulle stanna vid en sänkning av utsläppen med 90 procent i stället för 100 procent — detta röstades dock ned. 

Närmast väntar nu förhandlingar med medlemsländerna om hur den nya utsläppslagen ska genomföras. Förutsatt att ett avtal kommer på plats innebär det att eran med bensin- och dieselmotorer i Europa är över. 

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-13 10:44 Uppdaterad måndag, 13 juni 2022 11:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021