Einride först ut i USA med autonoma lastbilar

I ett första skede ska sju elektriska och autonoma Einride-lastbilar levereras till USA.  Foto: GE Appliances I ett första skede ska sju elektriska och autonoma Einride-lastbilar levereras till USA. Foto: GE Appliances

Amerikanska vitvarubolaget GE Appliances ska börja använda svenska Einrides elektriska och autonoma lastbilar för en del av sina transporter. Därmed blir Einride först ut i USA med liknande lastbilar. 

Lastbilarna kommer inledningsvis att användas vid tre av GE Appliances anläggningar i Kentucky, Tennessee och Georgia. Enligt uppgifter i Dagens Industri handlar det i ett första skede om sju elektriska och autonoma lastbilar.

— Detta är en viktig milstolpe för den amerikanska fraktindustrin, eftersom det är första gången som ett autonomt, elektriskt och fjärrstyrt transportsystem i den här omfattningen installeras i USA. Med det här systemet kommer GEA att kunna minska sin klimatpåverkan och dra fördel av Einrides världsledande teknologi, säger Einrides vd Robert Falck i ett pressmeddelande. 

Enligt pressmeddelandet kommer samarbetet med Einride innebära att GE Appliances under det första året förväntas reducera sina koldioxidutsläpp med 970 ton. 

– GE Appliances vill alltid ligga i framkant ifråga om innovationer. Hållbarhet och kostnadseffektivitet är en förutsättning för att kunna förverkliga innovationer i vår affärsstrategi. Tack vare samarbetet och den tekniska investeringen vi gör med Einride kan vi tillämpa säkrare, mer hållbara och mer kostnadseffektiva transportlösningar, säger Bill Good, produktionschef på GE Appliances, i pressmeddelandet.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-28 10:03 Uppdaterad fredag, 29 oktober 2021 14:29