E-handelspaketen ska ta tåget till jul

Linjen Stockholm – Malmö blir först med att kombinera gods och passagerartrafik. (Bild: Snälltåget/ Martin Drube) Linjen Stockholm – Malmö blir först med att kombinera gods och passagerartrafik. (Bild: Snälltåget/ Martin Drube)

Programvaruutvecklaren Silverrail utvecklar en lösning för att leverera e-handelspaket över natt med tåg. Projektet finansieras av statliga Vinnova. Inför julhandeln 2020 ska man vara igång med ett första försök. I projektet deltar också Transdev, Airmee och Innovation 360.

Silverrail Technologies som utvecklar programvara för buss- och tågtrafik har startat projektet som en del i statliga Vinnovas satsning ”Innovationer i krisens spår”. Antalet pakettransporter ökar i spåren av covid-19, samtidigt som persontransporterna minskar. Vinnova har därför anslagit en miljon kronor för att utveckla en lösning för att kombinera paket- och persontransporter på samma tåg.

Syftet är att utveckla en tjänst för leveranser över natt, som kan skalas upp. Första e-handelsleveranserna med tåg planeras till julhandeln 2020. Premiären sker på Transdev-ägda Snälltågets linje Stockholm – Malmö.

Enligt Vinnova handlar det om lättare gods med relativt högt värdeinnehåll, exempelvis apoteksvaror. Målet är att så småningom kunna ge alla städer med tågförbindelser samma möjligheter till miljövänlig transport.

Det finns idéer hur bytet mellan trafikslag ska ske för godset, men det är inte testat i praktiken. Därför så kommer man att göra en omfattande prototyptestning i projektet. Bland annat vill man säkerställa att projektet är skalbart.

Airmee kommer att ansvara för transporterna dörr-till dörr och Innovation 360 som bistår med struktur och processer i arbetet.

– Kombinationen av passagerar- och godstrafik är i sig inte ny, det finns goda exempel på detta, till exempel bussgods. Det har dock aldrig gjorts på tåg i modern tid och vi tycker att det är hög tid för det här nu, säger Maria Perman som är affärsutvecklare på Silverrail enligt en release från företaget.

Publicerad 2020-08-12 15:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!