Digital logistik stöper om hela företag

(Bild: Alexander Kristofersson) Forskaren Daniel Ekwall stod för första programpunkten vid Logistikdagen i Borås på torsdagen. (Bild: Alexander Kristofersson) Forskaren Daniel Ekwall stod för första programpunkten vid Logistikdagen i Borås på torsdagen.

Möjligheterna att utveckla hela affärsverksamheter genom nya IT-lösningar i logistiken, står i centrum för Logistikdagen, i Borås på torsdagen.

Om Postnord sätter QR-koder på frimärkena, i stället för gamla kändisar, så skulle avsändaren kunna följa sitt brevs väg till mottagaren, konstaterade Svensk digital handels chef Jonas Ogvall vid öppningen av Logistikdagen på torsdagsmorgonen.

Forskaren Daniel Ekwall började med att lista dagens stora trender i försörjningskedjorna – bland annat det ökade intresset för hur slutkunder beter sig – i ljuset av områdets historia. E-handelslogistik handlar inte bara om att låta kunden välja mottagningspunkt, det handlar bland mycket annat också om att göra digitala tjänster tillgängliga i fysiska butiker. Och inför framtiden finns förbättringsmöjligheter att utvinna ur analys av de stora datamängder som kunder genererar vid de olika kontaktpunkterna.

Fredrik Hamilton, som grundat det nytänkande hemleveransföretaget Budbee, beskrev sin verksamhet, som hittills är fokuserad på dagligvaruleveranser i Stockholm men som planeras växa till andra storstäder i Sverige och andra länder. Automatisering av ruttplanering och avisering med minutprognos, automatiska sekundsnabba sms-svar på kundtjänstfrågor, mobilgränssnitt med bilens kartposition i realtid ... Allt som allt summerar detta enligt Fredrik Hamilton till en möjlighet att erbjuda hemleveranser till ett pris i nivå med de stora nätverkens ombudsleveranser.

Det norska mångmiljardföretaget Kompletts utvecklingsdirektör Pål Vindegg berättade om sitt företags historia sedan starten i ett garage i Sandefjord på 1990-talet – och sin "förälskelse" i automatiseringssystemet Autostore. Komplett har övervägt att komplettera centrallagret – som ligger kvar på den norska ursprungsorten – med ett lager i södra Sverige, men ser inte att leveranstiderna skulle gå ner så mycket att det lönar sig. Hög grad av automatisering på lagret är central för att kunna bära sådan lagerverksamhet med norska medarbetares lönenivåer – och på några år har antalet plock per medarbetartimme fördubblats. På tre dagar kring "Black Friday" förra året levererades 104 000 order. Centralt för transportupplägget, å sin sida, är att aldrig gå med egna bilar utan att i princip alltid anlita allmänna speditörsnät.

Till talarna på agendan för dagen hörde även Carl Johan Grandinson, vars företag Glue står bakom ett smart bostadslåsvred, samt Haider Abdo, grundare av Returnado, utvecklare av ett system som automatiserar returhantering åt e-handlare.

Alexander Kristofersson

E-mail:
Publicerad 2016-10-20 10:40 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38