De vill gå in med lånegarantier till ny Öresundsförbindelse

Öresund vid Helsingborg, sett från söder. Foto: Region Skåne Öresund vid Helsingborg, sett från söder. Foto: Region Skåne

Regioner och kommuner på båda sidorna om Öresund är enade kring behovet av en ny förbindelse över sundet mellan Helsingborg och Helsingør. Och på den svenska sidan vill man gå in med pengar i projektet.

Region Skåne vill gå in som delägare i en framtida fast förbindelse under Öresund mellan Helsingborg och Helsingør.

Upplägget som Region Skåne föreslår innebär att regionen blir delägare i ett gemensamt ägt bolag med danska staten, där Region Skåne går in med ett aktieägartillskott och lånegarantier.  av modellen Öresundsbrokonsortiet. Det är samma modell för ägande och drift som när Öresundsbron byggdes.

– Vi är från Region Skånes sida beredda att vara en aktiv part i byggandet av en fast HH-förbindelse och tillsammans med staten ge garantier för de nödvändiga lånen. Både styret och oppositionen i Region Skåne står bakom denna avsiktsförklaring. När medfinansiering nu är på bordet bör staten snabbt kunna ge grönt ljus för projektet, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Region Skåne.

Inom kort presenterar Trafikverket och det danska Vejdirektoratet utredningen om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Publicerad 2021-01-14 09:05 Uppdaterad torsdag, 14 januari 2021 09:06

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!