Datorviruset kostade Maersk miljarder

(Bild: Wikipedia) Skärm från utpressningsviruset Petya, spritt 2016. Det viruset som sommaren 2017 drabbade Maersk kallas i sin tur Notpetya – för att det föreställer Petya, men inte räddar datorn ens åt den som betalar den angivna lösensumman. (Bild: Wikipedia) Skärm från utpressningsviruset Petya, spritt 2016. Det viruset som sommaren 2017 drabbade Maersk kallas i sin tur Notpetya – för att det föreställer Petya, men inte räddar datorn ens åt den som betalar den angivna lösensumman.

Cirka 200–300 miljoner dollar – alltså motsvarande cirka 2 miljarder svenska kronor – räknar Maersk med som kostnad för datorvirusattacken i slutet av juni. Den slog bland annat ut alla IT-system vid APM Terminals i Göteborg.

Siffrorna nämns kortfattat i koncernens kommentar till halvårsbokslutet, som ett förutspått avbräck vid höstens redovisning av tredje kvartalet. Datorvirusutbrottet, som i efterskott kommit att benämnas Notpetya, skedde den 27 juni. Inom Maersk var det framför allt Maersk Line, APM Terminals och Damco som berördes. Verksamhetsvolymen påverkades negativt under ett antal veckor i juli, noterar Maersk i samband med halvårsredovisningen.

E-mail:
Publicerad 2017-08-29 11:29 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!