Därför är motorvägen klar långt före tidplanen

E22, vid trafikplats Nöbbelöv strax öster om Tollarp på den nya sträckan av E22 som öppnar i december. Foto: Trafikverket E22, vid trafikplats Nöbbelöv strax öster om Tollarp på den nya sträckan av E22 som öppnar i december. Foto: Trafikverket

I december öppnar 15 kilometer ny motorväg i Skåne flera månader tidigare än planerat. Det kan man tacka både god planering och yttre faktorer för.

Mellan Sätaröd och Vä i nordöstra Skåne pågår just nu bygget av 15 kilometer ny fyrfilig motorväg som ersätter nuvarande sträckning bestående av vanlig landsväg med två körfält som är krokig och genomkorsar flera samhällen. E22Nobbelovkarta

Planen var att öppna den nya vägsträckan sommaren 2021. Arbetet har dock gått så bra att Trafikverket planerar för att släppa på trafiken redan den 10 december i år.

Milt väder under de två vintrar som varit sedan bygget påbörjades 2018 tillsammans med ”en effektiv entreprenadorganisation” har gjort att bygget gått snabbare än den ursprungliga planen, enligt Michael Sjöland, projektledare på Trafikverket.

Nästa sträcka längs E22 genom Skåne som ska byggas ut till motorväg är den mellan trafikplats Fjälkinge och Gualöv. Arbetet planeras starta 2022. När den sträckan är färdig kommer E22 vara mötesfri motortrafikled eller motorväg hela vägen mellan Malmö i Skåne och Ronneby i Blekinge.

Bilden ovan: Den röda linjen på kartan är den nya 15 kilometer långa motorvägssträckan som byggs längs E22 i nordöstra Skåne. Kartan är gjord av Svenska Grafikbyrån.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-10-13 15:12 Uppdaterad tisdag, 13 oktober 2020 15:13
Cron Job Starts