Coop och Ica ger Cheps pool genombrott

(Bild: Chep) På väg in även hos Ica och Coop. (Bild: Chep) På väg in även hos Ica och Coop.

Nu börjar även Ica och Coop gå över från EUR-lastpallar, och ansluter sig till pallföretaget Cheps pooltjänst liksom Axfood har gjort tidigare. Därmed börjar nästan hela den svenska detaljhandeln att använda de blåa pallarna i Cheps poolsystem.

Chep vill lyfta fram en rad fördelar för företagen med övergången till poolsystemet. Kapacitetsutnyttjandet höjs och miljöpåverkan ska minska väsentligt, avfallet och svarthandeln ska reduceras radikalt, men inte minst ska medarbetare i varukedjan slippa alla tidskrävande diskussioner om pallarnas kvalitet.

Grundidén i Cheps upplägg värden över är att Chep inspekterar pallarna ofta, i princip på varje runda. Men i Sverige, där pooler varit ovanliga och användarna sedan decennier har vana att inspektera pallar, så kryddas poollösningen med att detaljhandelsföretagen fortsätter med inspektionen mot rabatt på tjänsten.

Hur snabb och långtgående övergången från EUR till Chep blir beror på hur populärt poolsystemet blir bland dagligvarudrakarnas många leverantörer. Kommer även de att vilja betala per ”tripp” istället för per fysisk pall när de behöver pallpåfyllning? Det handlar om hur de värderar pall- och hanteringskostnader som idag i stor utsträckning är osynliga – ibland kan en pallkostnad till exempel ligga inbakad i ett transportörskontrakt där transporten är huvuddelen av kostnaden. För att nå alla fördelar kan vissa leverantörer alltså behöva omförhandla sin frakt först.

– Vi kommer föra upp pooling som ett bättre alternativ till våra leverantörer då det ger lägre kostnader för oss grossister och leverantörer tillsammans. Nu när vi, Coop och ICA är med så blir det nya systemet hanterbart, säger Axfoods logistikchef Anders Endertorp, som enligt Cheps pressmeddelande har varit drivande för att få detaljhandelns nya avtal till stånd.

Cheps poolsystem bygger på att pallarna hyrs ut till användarna och att Chep ansvarar för skicket på pallarna i systemet. Hittills använder detaljhandeln i huvudsak EUR-märkta träpallar i ett utbytessystem. Då måste skicket hos tompallarna som går i retur godkännas av chaufförerna. Systemet har länge kritiserats av enskilda handlare som får sina returpallar underkända och därmed ett minus i sitt pallsaldo hos transportören.

Enligt Chep omfattar företagets pooler cirka 2 miljoner lastpallar i Norden och 300 miljoner världen över. Företaget startades i Australien 1945, kring de mängder av materialhanteringsutrustning som USA-militären lämnat efter sig på australiska baser.

Alexander Kristofersson

 

E-mail:
Publicerad 2016-01-21 09:40 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!