Containerterminalen får nya grensletruckar

(Bild: APM Terminals) De nya grensletruckarna i Göteborgs hamn klarar att stapla containrarna tre och tre. (Bild: APM Terminals) De nya grensletruckarna i Göteborgs hamn klarar att stapla containrarna tre och tre.

Containerterminalen APM Terminals i Göteborg har köpt tolv nya grensletruckar av märket Terex. De nya truckarna är 16 meter höga och klarar därmed att stapla tre containrar i höjd, i stället för två som tidigare. Därmed ökar lagringskapaciteten i hamnen med omkring 40 procent.

De  nya grensletruckarna är en del av den stora satsningen värd 800 miljoner kronor som nu görs i containerterminalen. Idag finns ett 30-tal äldre grenseltruckar som kommer att fasas ut efter hand. 

 De nya Terex grensletruckarna är "4-high" vilket innebär att de kan transportera en container fritt över tre staplade containrar. De kan också lyfta två 20-fotscontainrar samtidigt. Truckarna är dieselelektriska , vilket innebär att motorerna för lyft och framdrivning är elektriska, medan elkraften kommer från dieseldrivna generatorer. Det gör att bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp sänks med omkring 30 procent. 

– Dessutom minskar vi partikelutsläpp och avgaser med över 90 procent, säger Martin Koch, tekniskt ansvarig på APM Terminals.

Publicerad 2014-12-18 17:27

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov