Containerterminalen får nya grensletruckar

(Bild: APM Terminals) De nya grensletruckarna i Göteborgs hamn klarar att stapla containrarna tre och tre. (Bild: APM Terminals) De nya grensletruckarna i Göteborgs hamn klarar att stapla containrarna tre och tre.

Containerterminalen APM Terminals i Göteborg har köpt tolv nya grensletruckar av märket Terex. De nya truckarna är 16 meter höga och klarar därmed att stapla tre containrar i höjd, i stället för två som tidigare. Därmed ökar lagringskapaciteten i hamnen med omkring 40 procent.

De  nya grensletruckarna är en del av den stora satsningen värd 800 miljoner kronor som nu görs i containerterminalen. Idag finns ett 30-tal äldre grenseltruckar som kommer att fasas ut efter hand. 

 De nya Terex grensletruckarna är "4-high" vilket innebär att de kan transportera en container fritt över tre staplade containrar. De kan också lyfta två 20-fotscontainrar samtidigt. Truckarna är dieselelektriska , vilket innebär att motorerna för lyft och framdrivning är elektriska, medan elkraften kommer från dieseldrivna generatorer. Det gör att bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp sänks med omkring 30 procent. 

– Dessutom minskar vi partikelutsläpp och avgaser med över 90 procent, säger Martin Koch, tekniskt ansvarig på APM Terminals.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2014-12-18 17:27 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts