Containerfartyget i Suezkanalen snart loss

Bilder ur BBC:s nyhetssändning om arbetena med att få loss Ever Given från Suezkanalens östra strandbank. Bilder ur BBC:s nyhetssändning om arbetena med att få loss Ever Given från Suezkanalens östra strandbank.

Enligt de senaste rapporterna från Suezkanalen har arbetena med att få loss containerfartyget Ever Given från kanalbanken varit framgångsrika och hon ska nu flyta nästan helt fritt.

Det var på tisdagen den 23 mars som ett av världens största containerfartyg Ever Given från taiwanesiska rederiet Evergreen grundstötte i den östra strandbanken i Suezkanalen nära det södra utloppet i Röda Havet.

Efter nästan en veckas hårt arbete med att försöka dra loss fartyget med både bogserbåtar och genom att gräva bort flera tiotusentals kubikmeter sand runt fartygets för (som suttit fast i strandbanken) så hade man på måndagsmorgonen fått loss henne:

Enligt kanalmyndigheten (Suez Canal Authority) har Ever Given till 80 procent kommit loss från strandbanken och arbetena med att dra loss henne helt fortsätter på måndagen vid lunchtid, då tidvattnet står högre.

Ever Givens för uppges ha fått vissa skador, men de ska inte påverka hennes sjöduglighet.

Enligt BBC hade man på söndagen förberett för att lossa ett stort antal containers från Ever Given, för att göra det lättare att få loss fartyget.

Läs även: Grundstött fartyg blockerar Suezkanalen

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-03-29 10:52
Cron Job Starts