Axess satsar på krypterade biltransporter

Bil-logistikbolaget Axess Logistics krypterar informationsutbytet i transportkedjan med bitcointeknik. (Bild: Axess Logistics) Bil-logistikbolaget Axess Logistics krypterar informationsutbytet i transportkedjan med bitcointeknik. (Bild: Axess Logistics)

Skandinaviska billogistik-företaget Axess Logistics har tillsammans med andra företag i branschen startat ett företag som med blockkedjeteknik ska göra logistiken säkrare.

Det nystartade bolaget Vinturas ägs av bland andra Axess Logistics, Koopman

Logistics Group, NVD och AutoLink Group. Bakom satsningen står behovet av att på enklare sätt följa bilens resa från producentens fabrik till slutkund.

Blockkedjeteknik bygger på kryptering á la Bitcoin som anses omöjlig att hacka och förvränga. Nu ska tekniken användas för att förenkla informationsutbytet vid biltransporter och även ge en ökad transparens i värdekedjan.

Problemet är att dagens informationsflöde är fragmenterat och informationen kommer ofta från ålderdomliga IT-system.

Alla parter som kopplar upp sig till en blockkedje-plattform har tillgång till information som dels är säkrare men också aktuellare, vilket förbättrar för planeringen. Blockkedjetekniken gör det också möjligt för parterna att ändra i informationen i realtid. Eftersom uppdatering i systemet inte kan ändras, är Vinturas lösning även tillämplig på begagnade bilar, där fusk med mätarställningen är ett betydande problem.

Vd för Vinturas är Jon Kuiper:

– Vinturas ska vara den ledande plattformen inom Finished Vehicle Logistics, säger Jon Kuiper. Vi tror mycket på kraften av samarbete. Lanseringen av Vinturas med fem välkända billogistik-företag som delägare och vårt val av IBM som teknologipartner visar vårt långsiktiga mål att leverera hållbart värde.

Vinturas plattform är tillgängligt för alla parter inom logistikkedjan som även kan inkludera försäkringsbolag, mjukvaruföretag och andra servicepartner.

– Jag är stolt över att Axess Logistics är en del av Vinturas, säger Mats Eriksson, koncernchef på Axess Logistics. Blockchain är en perfekt teknologi för vår bransch, med många olika aktörer inblandade och med strikta krav på en säker informationsöverföring. Branschen är delvis rätt traditionell och har behov av nytänkande.

Venturas plattform ska testas under juli och fas ett beräknas vara klar i

september 2019.

Publicerad 2019-05-29 11:19

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!