Autostore sålt till amerikansk investmenttjätte

Boozt har installerat en av de största Autostoreanläggningarna på sin distributionscentral utanför Ängelholm. (Bild: Boozt) Boozt har installerat en av de största Autostoreanläggningarna på sin distributionscentral utanför Ängelholm. (Bild: Boozt)

Norska Autostore, som specialiserar sig på lagerautomation, har vuxit snabbt så nu tycker riskkapitalbolaget EQT att det är dags att sälja ut. Ny huvudägare blir amerikanska THL Partners.

Under svenska EQTs ägarskap har Autostore mer än fyrdubblat omsättningen och fördubblat antalet anställda, uppger EQT utan att ange några konkreta siffror. Köpeskillingen är inte heller publicerad.

EQT behåller en ägarandel på omkring 10 procent.

Med högkvarter i Nedre Vats i Norge och en fabrik i polska Koszalin har Autostore sedan starten 1996 levererat 11 000 robotar till 350 logistikanläggningar i 28 länder. Bland kunderna finns kända varumärken och detaljister som Puma, Best-Buy and Boozt.

I år lanserade Autostore “Black Line”, en ny produktfamilj robotar som enligt företaget ökar genomströmningen med upp till 140 procent jämfört med föregångarna.

EQT köpte Autostore 2017 efter att ha fått kontakt med företaget redan 2011 genom sitt ägarskap av den norska sportkedjan XXL som använde Autostores teknik.

THL står för Thomas H Lee Partners och grundades 1974 med huvudkontor i Boston, USA. I det privata riskkapitalföretagets portfölj finns konsumentvaror och detaljhandel, hälsovård, media, informationstjänster samt finans- och företagstjänster.

Efter sedvanliga godkännanden väntas affären kunna slutföras senast under september i år.

Publicerad 2019-08-14 10:19

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst