Amazon börjar med flygfrakt i Europa

Amazons första fraktflygplan i Europa är av modellen Boeing 737, som tidigare gått i passagerartrafik. Foto: Amazon Amazons första fraktflygplan i Europa är av modellen Boeing 737, som tidigare gått i passagerartrafik. Foto: Amazon

Nu har Amazon för första gången startat flygfrakt i egen regi utanför USA. Två plan är redan i luften och ett tredje är på väg.

Den snabbt växande e-handeln i pandemins spår har gynnat Amazon, och nu drar e-handelsjätten sannolikt också nytta av det extrema krisläget i flygbranschen. Redan i juni meddelade Amazon att man skulle leasa 12 stycken Boeing 767-300-plan och alldeles nyligen började man flyga med två maskiner av Boeings mindre kort- och medeldistansplan 737-800 i Europa och minskar därmed sitt beroende av andra aktörer som Fedex och UPS.

Amazons logistikhubb i Europa är Tysklands näst största fraktflygplats, Lepzig-Halle Airport i östra Tyskland, där bolaget uppfört ett 20 000 m2 stort lager där cirka 200 personer jobbar. Samtliga Amazons fraktflygplan i Europa flygs av det franska flygbolaget ASL Airlines.

Det ena av Amazons fraktflyg i Europa går nu i trafik mellan Köln, Madrid och italienska Malpensa.

Pierre Kjellin
Tel: 070-334 50 09

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-11-11 08:54 Uppdaterad onsdag, 11 november 2020 09:05

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts