Aditros nyinvigda lager får tvilling i Nykvarn

(Foto: Alexander Kristofersson) Boråsbygge, snart med stockholmsk syster. (Foto: Alexander Kristofersson) Boråsbygge, snart med stockholmsk syster.

På tisdagen invigdes officiellt Aditro Logistics nya lageranläggning, på 40 000 kvadratmeter, i Borås logistikområde Viared. Och samtidigt avslöjades att företaget redan i år ska bygga en likadan i Nykvarn, fem mil sydväst om Stockholm.

Stor, med 11,7 meter i takhöjd, energisnål och med många lastportar längs den ena av de 300 meter långa långsidorna. Lagerföretaget Aditro Logistics nya anläggning i Västra Viared är i linje med vad som idag anses vara det rationella sättet att bygga effektiva storskaliga lager.

Och som allra mest utmärkande framhålls de två entresolplanen som löper längs hela långsidan ovanför lastportarna. De ger 11 600 kvadratmeter för verksamheter med lägre krav på takhöjd, till exempel hyllor som kan nås av medarbetare som står på golvet.
– Man kan använda dem för klassisk e-handel men också för förädlande verksamheter, beskriver Aditro Logistics vd Matthias Kettelhoit.

Med de något lägre totala takhöjder som varit vanliga hittills har det inte rymts mer än ett sådant mellanplan – som i Aditro Logistics 45 000 kvadratmeter stora Jönköpingsanläggning byggd 2008 – men nu blir det alltså två extravåningar ovanför lastportarna. Det speglar hur efterfrågan på kringaktiviteter som e-handelsleveranser och produktförädling tycks växa med tiden hos tredjepartslogistikerna. Huvuddelen av byggnaden, 28 400 kvadratmeter, har dock full takhöjd med pallställage i sex nivåer.

Det mesta av verksamheten i den nya byggnaden har flyttats hit från Aditro Logistics tidigare två anläggningar i Borås. Den största av dem är på nästan 30 000 kvadratmeter och ligger i en äldre del av Viaredsområdet, och kommer att tas över av Netonnet. Men bland annat takhöjden och utförandet gör att Aditro räknar med väsentligt högre kapacitet på den nya adressen. Totalt har företaget nu 175 000 kvadratmeter lager över landet.

Flytten av kundernas varor, på 23 000 lastpallar, har genomförts med omkring 650 bilturer. Det handlar om runt tjugotalet kunder, med kända namn som Kärcher, Salming, Björn Borg, Brio och Silva vid sidan av bland andra cigarettgrossisten JTI och sexprylshandlaren Martinshop.

För emballageförsörjningen har Aditro Logistics skaffat sig en ny samarbetspartner, Apak.

Och i anslutning till invigningsceremonin på tisdagen avslöjades alltså att företaget kommer att öppna ytterligare en likadan anläggning redan i år. Platsen blir Nykvarn, nära E 20 väster om Södertälje i Stockholmsregionen – enligt Matthias Kettelhoit med möjlighet till järnvägsanslutning beroende på efterfrågan.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2015-02-10 21:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts