
– Vi behöver en mångfald av energislag. Det vore oklokt att begränsa sig något speciellt, sa infrastrukturminister Anna Johansson när hon invigde Sveriges tredje vätgasmack på Hisingen i Göteborg.
Någon kö lär det knappast att bli till Göteborgs första vätgasmack. Inte under de närmaste åren i alla fall. Macken ligger vid bränslecelltillverkaren Powercells huvudkontor i Biskopsgården på Hisingen. Under 2016 är det högt räknat fem fordon i Göteborg som förväntas bli regelbundna besökare på den nya macken.
Inte desto mindre ses den nya stationen som en strategisk satsning. Förespråkarna för vätgas som drivmedel radar upp många argument för att tekniken står inför ett genombrott:
• Vätgas är ett inhemskt producerat bränsle med el och vatten som råvaror. Det avger inga avgaser vid förbränningen, utöver vatten.
• Vätgasfordonen är i grunden elfordon där ett paket med bränsleceller och en gastank ersätter batteriet. Viktiga fördelar med vätgas, jämfört med el, är att en fylld gastank räcker betydligt längre än en fullt uppladdat batteri. Och när det är dags att tanka går det på några minuter.
• Truckbranschen är redan igång. I USA rullar uppskattningsvis cirka 1000 vätgasdrivna truckar av märket Raymond som ingår i Toyota Material Handling. Peter Melin, produkt- och marknadschef på Toyota Material Handlings svenska säljbolag, visade upp en tre-tons Toyota Traigo 80 där batteripaketet ersatts med en vätgastank och bränsleceller. Den ska nu levereras till Finland och gasbolaget Woikoski som äger och driver den nya gasmacken. I Sverige har Sandvik redan testat vätgastruckar från Toyota.
• En rad biltillverkare har nu förbundit sig att börja tillverka vätgasbilar under de närmaste åren. Hyundai visade upp sin modell under invigningsdagen i Biskopsgården.
– Dieseltekniken har nått vägs ände, det visar inte minst skandalen i Volkswagen, sa Powercells vd Per Wassén. Han menar också att vätgas och bränslecellteknik kommer att få en viktig roll för att lagra överskottsel från de växande vindkraftparkerna.
Men ännu finns inte någon fastslagen nationell inriktning för vätgas som drivmedel. Utbyggnaden av vätgasnätet sker än så länge genom lokala initiativ och med stöd från EU. Infrastrukturminister Anna Johansson sa att regeringen just nu arbetar med en ”strategisk utbyggnadsplan för alternativa drivmedel” som ska lämnas till EU. Om vätgas ska bli en del av den planen är ännu inte beslutat.
Idag finns tre vätgasmackar i Sverige. Utöver den i Göteborg finns en anläggning i Malmö och en i Stockholm. Flera tiotal etableringar är på väg under de närmaste enligt Björn Aronsson på branschföreningen Vätgas Sverige. Satsningen i Göteborg har skett med stöd av kommunen och Västra Götlandsregionen. Stationen är en del av EU:s transportnät Ten-T.
Mats Udikas