I vinter ska Green Cargo i ett försök prova flera järnvägsvagnar med automatkoppel, och fokus ligger på att se hur tekniken klarar svåra vinterförhållanden.
Att ersätta dagens manuella hopkoppling av järnvägsvagnar med automatisk hopkoppling med så kallade automatkoppel beskrivs i branschen som en smärre teknikrevolution som öppnar för snabbare hantering av gods på järnväg och framför allt en säkrare koppling av järnvägsvagnar.
I ett internationellt EU-finansierat projekt ska tre olika typer av digitala automatkoppel utvecklade av fyra leverantörer testas på totalt 12 vagnar i Tyskland, Österrike, Schweiz samt här i Sverige där fokus ligger på att se hur automatkopplen fungerar i vinterförhållanden.
– Automatisering är avgörande för både ökad konkurrenskraft och produktion som möjliggör effektivare godstransporter med längre och tyngre tåg. Med en modulär lösning, där kostnaden kan tas i steg, underlättas en implementering. Att få möjligheten att kunna bidra i utvecklingen mot en säkrare arbetsmiljö och effektivare verksamhet för branschen i Europa är något som vi är glada för, inte minst för att nå uppsatta klimatmål, säger Annette Bernström, vagnchef på Green Cargo.
Automatkoppel för tåg utvecklades redan på tidigt 1900-tal och används på alla nya persontåg. För godståg kopplas järnvägsvagnarna fortfarande ihop och isär manuellt med skruvkoppel.
FAKTA tester av automatkoppel
Deltagare i vintertesterna för digitala automatkoppel är förutom Trafikverket, godstågsoperatören Green Cargo, SSAB som upplåter spår och lokaler för testerna, statliga forskningsinstitutet RISE som utför testerna, samverkansplattformen CLOSER på Lindholmen Science Park samt de fyra leverantörerna av digitala automatkoppel, CAF MiiRA, Dellner, Voith och Wabtech-Faiveley.
BILDEN UNDER: De fyra olika automatkoppel som ska provas i trafik i bland annat Sverige.