Den svenska modellen fungerar inte som tänkt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Sveriges Television apropå problemen i Göteborgs hamn. Hon är därför beredd att lagstifta om inskränkt strejkrätt. Från fack och vänster är reaktionen upprörd.
– Situationen i Göteborgs hamn är ett exempel på när den svenska modellen inte fungerar så som det är tänkt och det är därför som jag har tagit initiativ till en lagändring, säger Ylva Johansson till SVT.
Ylva Johansson beskriver själv en eventuell lagstiftningsåtgärd som långtgående, ”i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt”. Hon bedömer dock att det inte är realistiskt att färdig lagstiftning kommer på plats före valet i höst.
Det är vid Göteborgs hamns containerterminal som det pågår en utdragen konflikt mellan operatören APM Terminals och Hamnarbetarförbundet, som är största hamnarbetarfacket på arbetsplatsen men vars kollegor i Transportarbetareförbundet står som part för kollektivavtalet. En kärnfråga är rätten för ett förbund som inte är part för kollektivavtalet att strejka medan avtalet löper. Regeringens särskilde utredare Tommy Larsson ska vara klar den 31 maj.
Kritik mot Ylva Johanssons öppning för inskränkningar hörs från flera håll, bland annat LO även om vissa LO-förbund såsom IF Metall ställer sig bakom förslaget om en skärpning. Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati hör till dem som är starkt kritiska.
– En sådan inskränkning skulle öppna för att fler arbetsgivare ägnar sig åt ”avtalsshopping”, alltså att man väljer ett avtal som är ”billigare” och ställer olika fackliga organisationer mot varandra. Risken växer då också för att arbetsgivare bidrar till startandet av egna fackförbund som de kan teckna fördelaktiga avtal med, säger Ali Esbati i ett pressmeddelande från Vänsterpartiet.