Byggstart i Örnsköldsvik för vad som uppges bli Europas största anläggning för e-metanol.
Metanol är ett bränsle som på senare tid börjat användas inom framförallt sjöfarten. Hittills har metanol framställts från fossila källor, något som göteborgsbaserade företaget Liquid Wind vill ändra på — detta genom att istället framställa så kallad e-metanol av förnybar energi.
Enkelt uttryckt är den stora skillnaden mellan e-metanol och vanlig metanol att e-metanol framställs med hjälp av elektricitet från exempelvis vindkraft eller vattenkraft. Bokstaven ”e” i e-metanol står alltså för elektriciteten som används vid dess tillverkning.
Onsdagen den 24 maj togs ett första spadtag för en anläggning i norrländska Örnsköldsvik, där e-metanol ska framställs i storskalig nivå. Enligt göteborgsbaserade elektrobränslebolaget Liquid Wind, som ihop med danska energianläggningsutvecklaren Ørsted ligger bakom projekt, ska anläggningen bli Europas största elektrobränsleprojekt.
Anläggningen kallas Flagship One och ska årligen producera 50 000 ton e-metanol, med produktionsstart under 2025.
I projektet — som har fått stöd av statliga Klimatklivet — ingår partnerföretag såsom Siemens Energy, Carbon Clean och Topsoe.
Enligt Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind, är byggstarten av den anläggninge bara början på att bli ”den ledande utvecklaren av elektrobränsleanläggningar”.
— Denna milstolpe kommer förhoppningsvis att inspirera många andra att också bidra till utfasningen av fossila bränslen inom sjöfart. Idag är en historisk dag för Sverige då vi sätter landet på kartan som utvecklare och producent av gröna elektrobränslen. Allt i syfte att minska världens beroende av fossila bränslen, säger Claes Fredriksson.
Fotnot: Anläggningen ligger i anslutning till kombinerade biomassaeldade kraftvärmeverket Hörneborgsverket i Örnsköldsvik, vilket drivs av Övik Energi. E-metanol från Flagship One kommer att produceras genom att använda förnybar el och biogen koldioxid som fångas in från Hörneborgsverket. Dessutom kommer Flagship One att använda ånga, processvatten och kylvatten från Hörneborgsverket, och överskottsvärme från e-metanolproduktionsprocessen kommer att levereras tillbaka till Övik Energi och inkluderas i deras fjärrvärmeförsörjning.