
Lidl tänker starta ett pilotförsök med en självkörande elektrisk distributionsbil, en så kallad T-pod, i Halmstad hösten 2018. Den kommer att köra en sträcka på 4 km från Lidls centrallager till en av butikerna i staden. Det nystartade teknikföretaget Einride står för tekniken.
– Till hösten nästa år räknar vi med att vår butik i Andersberg i Halmstad får leveranser av med Einrides självkörande T-pod. Det är en full leverans, där även frysta och kylda varor ingår, säger Simon Jensen, projektledare för logistik på Lidl.
Själva transporten är ca 4 km och innefattar två rondeller, två korsningar och en högersväng och kommer främst att ske nattetid. Lagerpersonalen lastar distributionsbilen som tar cirka 15 pallar, butikspersonalen lossar sedan bilen i början på arbetsdagen. En leverans per dag kommer att räcka.
Sedan 1 juli i år kan Transportstyrelsen bevilja tillstånd med försöksverksamhet med självstyrande fordon på allmänna vägar. Lidl Sverige och Einride har inlett en diskussion med Transportstyrelsen och planerar att lämna in en tillståndsansökan under november.
– Vår plan är sedan att standardisera lösningen och skala upp transporterna. Efter pilotförsöket handlar det om leveranser till ett tiotal butiker i närheten av E6:an mellan Göteborg och Helsingborg, enligt Jensen.
Einrides vision är att man om tre år, år 2020, kommer att transportera upp till 2 miljoner pallar i det här området på västkusten. Lidl har tecknat ett exklusivt avtal med Einride för dagligvarubranschen för själva pilotförsöket.
Einrides första självkörande distributionsbil stod parkerad utanför Lidls huvudkontor i Solna under presskonferensen. Skåpet är tillverkat av svenska Diab, medan drivlina med motor, batterilösning och chassi kommer från holländska Emoss som specialiserat sig på elektriska fordon.
Styrutrustning och programvara kommer från Einride. Kommunikationslösningen bygger på 5G, nästa generations mobiltelefonteknik. Det behövs för att fördröjningstiden ska hållas tillräckligt kort.
T-pod-fordonen kommer att fjärrstyras från ett centralt manöverrum, förmodligen någonstans i Stockholm, säger Robert Falck, en av grundarna av Einride. Han understryker att det finns olika nivåer av automation för självkörande bilar.
I Einrides lösning med fjärrstyrning i kombination med självkörande inslag räknar han med att en ”chaufför” i ett manöverrum så småningom kommer att hantera upp till fyra eller fem självkörande fordon.
När kommer vi att få se bilar som helt autonomt rullar på våra vägar?
– Förmodligen aldrig, säger Robert Falck och menar att manöverrummet antagligen alltid kommer att finnas där. Han understryker att när man utvecklar den här tekniken så är det grundläggande att begränsa problemet, och inte samtidigt få försöka få fordonet att klara allt från innerstadstrafik till slingriga bergsvägar.
Några fördelar med självkörande elektriska distributionsbilar är naturligtvis att utsläppen av klimatgaser hålls nere. Eldrift gör också tysta nattleveranser möjliga.
Men transporterna blir också mer flexibla eftersom man inte behöver ta hänsyn till kör- och vilotider. Det blir lättare att hitta lämpliga tillfällen att ladda.
Mats Udikas
Einrides T-pod
Lastkapacitet: 15 pallar
Bruttovikt: 20 ton
Längd: 7 meter
Batterikapacitet: 200 kWh
Räckvidd: 150-200 km
Maxhastighet: 85 km/h