Nu rymmer Skandinaviens största hamn även ett område som är ett eldorado för vadarfåglar och promenadsugna människor.
Helgen den 11-12 september öppnades ett 18 hektar stort naturområde beläget mitt i Göteborgs hamn för allmänheten. Det splitternya naturområdet har fått namnet ”Vadhavet” och ligger längst ut i Göteborgs hamn, mittemellan ett småhusområde (Skepsstadsholmen) och energihamnen (Torsviks hamn).
Området som bildar Vadhavet användes tidigare som deponi av förorenade muddermassor och består dels av gräsbevuxen slät mark med anlagda promenadstigar samt en stor damm med tre öar, utformad för att tilltala vadarfåglar.
De sista arbetena med färdigställandet av Vadhavet slutfördes i juni, och redan under sommaren rapporterades de första vadarfåglarna ha börjat flytta in.
Så anlades Vadhavet
För att anlägga naturområdet krävdes ett cirka metertjockt täcke av ren lera som barriär mot de underliggande muddermassorna. Detta som komplement till den invallning som kapslar in mudderdeponin i sidled. Täckleran hittades på andra sidan Göteborg, i bygget av Marieholmstunneln som går under Göta Älv. Efter att vallar, öar och ett in- och utloppsystem som kan reglera djupet efter säsong färdigställts, kunde vadhavet för allmänheten.
Områdets tidigare markanvändning
Området som nu utgörs av ”Vadhavet” har sedan 1970-talet varit ett invallat område i Torsvikensvikens södra del och använts som deponi för muddermassor. Deponin användes för underhållsmuddringar som genomförts för att upprätthålla vattendjupet i farleder, inseglingsrännor, hamnbassänger och vid kajplatser.
Deponitillståndet upphörde 2009 och Göteborgs Hamn började då planera för hur man i möjligaste mån skulle kunna återställa områdets ursprungliga karaktär med ett rikt natur- och fågelliv. I samråd med bland annat Göteborgs Ornitologiska Förening kom man fram till att ett vadhav för vadarfåglar var en genomförbar åtgärd som skulle gynna fågellivet i området.