Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars sedan 2010, förvärvade under julhelgerna fonden Cevians post på 15,6 procent av rösterna och 8,2 procent av kapitalet i lastbilstillverkaren AB Volvo.
I antal aktier räknat är posten den största i AB Volvo, och i röster räknat den näst största posten efter Industrivärdens på 22 procent.
De två Volvodelarna har varit bolagsmässigt åtskilda sedan börsföretaget AB Volvo sålde personbilsverksamheten, Volvo Cars, till Fordkoncernen 1999. Efter tio risiga år sålde Ford i sin tur vidare hela Volvo Cars för motsvarande 13 miljarder kronor till kinesiska Geely år 2010, och sedan dess har personbilsbolaget varit framgångsrikt – inte minst genom expansion på just Kinas marknad.
Även den här gången handlar det alltså om Geely, men nu om en stor aktiepost i lastbilstillverkande AB Volvo. Det är fonden Cevian, ledd av Christer Gardell, som kliver av efter elva år som storägare i bolaget. Cevians strategi för Volvo har varit att sälja av delar – såsom Aero, Real Estate, Rents och IT – och vidta andra åtgärder för att frigöra värden i tillgångarna. Börsvärdet av de överlåtna aktierna var 26,8 miljarder kronor vid julstängningen, skriver Dagens Industri, men Geely tros utöver det ha fått betala en premium på mellan 15 och 20 procent för den attraktiva maktposten. Parterna håller köpeskillingen hemlig.
Affären har väckt spekulation om ifall Geely vill se närmare samarbete mellan sina två Volvoverksamheter, exempelvis vad gäller digitalisering och elektrifiering. Men eftersom Geely trots allt bara äger en minoritet av AB Volvo skapas inget nytt utrymme för andra samarbeten än dem som är till nytta för alla AB Volvos aktieägare. En annan spekulation är att Geely skulle tjäna pengar på att kunna hjälpa fram lastbils-Volvo på samma sätt som Volvo Cars i Kina, men mot det talar att AB Volvo redan står starkt i Kina genom sitt ägande av kinesiska lastbilsmärket Dong Feng.
Att Geely skulle ta över AB Volvo helt och hållet ser också osannolikt ut i ljuset av mängden kapital som skulle krävas – en investering omkring tio gånger större än den redan stora affär som redan genomförts. Tekniskt uteslutet är det dock inte. Om Geely skulle förvärva investmentbolaget Industrivärdens 22-procentiga post skulle Geely bli tvunget att lägga ett öppet bud gentemot alla återstående aktieägare. Det är oklart vilka resurser Geely har tillgång till genom medinvesterare.
Efter att personbilarna skilts av från AB Volvo 1999 fortsatte Volvo Cars i många år att låta sin logistik hanteras av AB Volvos dotterbolag Volvo Logistics. 2012 beslöt Volvo Cars dock att börja sköta logistikverksamheten i egen regi.