”Automatiserade transporter”, vilket bland annat innefattar förarlösa bilar, har utsetts till ett strategiskt forskningsprogram av innovationsmyndigheten Vinnova och forskningsrådet Formas. Ytterligare ett nytt strategiskt forskningsprogram är ”Transportinfrastruktur” som syftar till att öka hållbarheten i transportinfrastrukturen.
I de strategiska forskningsprogrammen samverkar olika samhällsaktörer, kompetensområden och företag över gränserna. Det är avgörande för att stärka svensk konkurrenskraft inom de utvalda områdena, säger generaldirektör Charlotte Brogren på Vinnova i ett pressmeddelande.
Totalt är det fem nya strategiska innovationsprogram som Vinnova och Formas har inrättat. Utöver de två redan nämnda är det ”Resurs- och avfallshantering”, ”Samhällsbyggnad” och ”Medicinteknik”. Satsningen på de fem nya programmen är värd sammanlagt närmare en halv miljard kronor.
Programmet för automatiserade transporter koordineras av Lindholmen Science Park i Göteborg. Förarlösa personbilar är en tillämpning av automatiserade transporter. Men avsikten är att lyfta blicken mot hela transportsystemet sägs det i presentationen av programmet.
Visionen är att positionera Sverige som ledare inom automatiserade transportsystem. Programmet ska bidra till att uppnå de transportpolitiska målen och underlätta utvecklingen av ett hållbart Sverige.
Målet för programmet Transportinfrastruktur är att öka hållbarheten i den svenska transportinfrastrukturen och göra landet ledande inom innovativa infrastrukturlösningar. Koordinationen av programmet sker från KTH i Stockholm.