Pallorganisationen EPAL avbryter poolsamarbetet med UIC i maj. Vad det kommer att innebära för svenska pallanvändare är fortfarande oklart.
Det finns två parallella system för omålad Europapall av trä som hittills fungerat som ett. Dels det ursprungliga EUR-systemet från Europeiska järnvägsunionen (UIC), dels systemet som drivs av tillverkarorganisationen European Pallet Association (EPAL) grundad 1991.
Nu menar EPAL att UIC inte har tillräcklig kontroll på sina pallar och avbryter från 1 maj i år samarbetet i pall-poolerna. Detta kan skapa problem för svenska transportköpare.
EPAL hävdar att det cirkulerar stora mängder falskmärkta pirattillverkade UIC-EUR-pallar i poolerna, tillverkade bland annat i Ukraina. Av hänsyn till säkerheten för de anställda, för miljön och för transporterna ser sig EPAL tvunget att därför stoppa utbytet av sina pallar gentemot UIC-EUR.
För ett ovant öga ser pallar från UIC-EUR respektive EPAL identiska ut, bortsett från märkningen som skiljer sig mellan systemen. EPAL hävdar att deras pallar håller högre kvalitet. Argumenten är att EPAL-pallarna alltid tillverkas och repareras med nytt virke. Pallarna är också värmebehandlade enligt de internationella reglerna för växtskydd. Medarna är avfasade för att förenkla långsides hantering med truckgafflar. De är också märkta med en särskild klammer som garanterar att de inte är förfalskade.
År 2014 kom UIC och EPAL överens om att pallar från båda systemen ska vara utbytbara med varandra. Pallar från båda systemen hanteras gemensamt i pallöverföringssystemen som i Sverige drivs av de stora transportörerna, Schenker, DHL, DSV och Bring. De svenska pallpooIerna, tillverkarna och reparatörerna är anslutna till UIC:s system. Men i varuägarnas och transportköparnas pallsaldon görs ingen skillnad om det är en UIC-EUR pall eller en EPAL-pall som bytt ägare.
– Det är lite för tidigt att svara på vad EPALs beslut får för konsekvenser för oss, säger Emil Lindholm som är ansvarig för DB Schenkers pallöverföringssystem i Sverige. Vi följer de villkor och regler i pallsamarbetet som säkerställer att pallarna håller en viss kvalitet och bygger på de klassificeringar som bland annat Det Norske Veritas varit med om att ta fram.
– Vad det avbrutna samarbetet kan leda till får vi ta ställning till sedan, vi har inget konkret ännu, tillägger Emil Lindholm. Så jag har lite svårt att uttala mig, det skulle bara bli spekulationer.
Mats Thorén