DEBATT: Låt Fehmarn Bält bli ett uppvaknande och rikta blicken mot Öresund. Det skriver företrädare för Europaspåret — Öresundsförbindelsen som är tänkt att gå mellan Landskrona och Köpenhamn.
Danmark och Tyskland bygger just nu världens längsta sänktunnel under Fehmarn Bält. Förbindelsen kommer medföra ökad kapacitet, redundans och kortare restider för väg- och järnvägstransporter mellan Danmark och Tyskland när den öppnar 2029. Detta är ett av EU:s viktiga projekt för en sammanhängande europeisk järnväg som ska bidra till ett klimatneutralt EU 2050.
Det är 15 år sen Danmark och Tyskland tecknade avsiktsförklaring om förbindelsen, men ändå kunde Trafikverket innan sommaren konstatera att Sverige inte hinner genomföra åtgärder för att hantera Fehmarn Bält-förbindelsen. Det är ett misslyckande att människor och företag inte kommer kunna dra nytta av de möjligheter som ny infrastruktur skapar.
Förhoppningsvis kan detta vändas till ett positivt uppvaknande i svensk infrastrukturpolitik. Blicken måste nu riktas mot Öresund och trafiken mellan Danmark och Sverige. För när Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar flyttas flaskhalsen till Öresund, som är en central passage för svenska godstransporter till och från Kontinenten. Med Fehmarn Bält-förbindelsen skapas ett billigare, snabbare och mer attraktivt alternativ för godstransporter vilket medför ökad konkurrenskraft. Det kommer samtidigt öka belastningen på sträckan Malmö-Köpenhamn, där det idag bara finns en järnvägsförbindelse.
Det behövs en ny Öresundsförbindelse som kan öka kapaciteten och skapa en alternativ väg för gods- och persontåg över Öresund. Med två fullgoda förbindelser blir järnvägen mer tillförlitlig, robust och attraktiv. Detta är även viktigt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv och för militära transporter av tunga fordon på järnväg.
Med Europaspåret har vi presenterat det enda förslaget till en ny Öresundsförbindelse som kan hantera gods- och fjärrtåg. Europaspåret kan öka kapaciteten, skapa en alternativ väg för gods- och persontåg och har potential att bli ett av EU:s nästa stora infrastrukturprojekt.
Förutom de stora nationella och internationella nyttorna skapar Europaspåret även stora regionala nyttor för hela Skåne och Öresundsregionen genom kortare restider, bättre pendlingsmöjligheter och större arbetsmarknadsregion.
Europaspåret kan byggas som en kombinerad väg- och järnvägstunnel med samma sänktunneldelar som Fehmarn Bält-förbindelsen eftersom förutsättningarna i Öresund mellan Landskrona och Köpenhamn är lika i längd och djup. Finansieringsmodellen med EU-stöd och framtida intäkter är också den samma som Fehmarn Bält-förbindelsen och Europaspåret kan därmed finansieras utanför nationell plan.
En ny fast förbindelse över Öresund är en viktig nationell angelägenhet för att säkra en kapacitetsstark järnväg med redundans för gods-, person- och militära transporter till och från Sverige. Sverige måste nu höja tempot i arbetet för en ny förbindelse genom en konstruktiv och faktabaserad dialog med Danmark.
Ett viktigt steg är en gemensam nationell svensk-dansk utredning av nästa Öresundsförbindelse som analyserar behoven och möjliga lösningar. Europaspåret är ett genomarbetat förslag som är redo att ingå i denna utredning.
Christian Alexandersson, projektägare för Europaspåret
Hanne Skak Jensen, projektledare för Europaspåret

