
– En vägslitageskatt på 12 kronor milen innebär en kostnad på 15 miljoner kronor per år för Norra Skogsägarna, säger företagets vd Pär Lärkeryd.
– Det slår direkt på råvarupriset och gör att viljan att avverka blir mindre.
Utredningen om vägslitageskatten kommer att lämna sitt förslag 28 februari. Förmodligen kommer det genomsnittliga skatteuttaget att hamna i spannet tio till tolv kronor per mil. Det framgick under ett seminarium nyligen, där bland annat regeringens särskilde utredare Vilhelm Andersson deltog.
Enligt förhandsuppgifterna kommer skatten också att gälla för lastbilar på tolv ton och uppåt. Den förväntas också differentieras efter Euroklass. En bil med modernare och renare motor kan alltså att belastas med lägre skatt. Kontrollen kommer att ske med hjälp av ett nätverk av kameror runt om i landet som Transportnytt tidigare rapporterat.
Särskilt skogsindustrin är mycket kritisk till en sådan skatt. Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd deltog i ett seminarium som nyligen ägde rum i Stockholm arrangerat av Västerbottens handelskammare. Lärkeryd pekade på att vägslitageskatten står i direkt motsats till regeringens nyligen framlagda landsbygdsstrategi och slår rakt mot skogsbruket.
En skatt på 12 kronor per mil skulle för Norras del betyda en kostnad på omkring 15 miljoner kronor. Det motsvarar avskrivningskostnaderna för ett modernt normalstort sågverk. Norra står för ungefär en tiondel av skogsbruket norr om Sundsvall.
Pär Lärkeryd säger att det inte är möjligt att använda järnväg eller båt i större utsträckning än vad som sker idag. 52 procent av uttransporterna från Norras kustnära industrier sker idag med båt. Resterande andel av transporterna går till Norge och till lokala byggvaruhus.
Enligt Pär Lärkeryd kommer vägslitageskatten att innebära att viljan att avverka blir mindre i Norras område. Det i sin tur kommer bland annat att innebära svårigheter att få fram råvara till det stora bioraffinaderi som man diskuterar att lägga utanför Örnsköldsvik. Det är en anläggning för produktion av bland annat cellulosa för textilier, färger och biobränslen.
Mats Udikas