Färdigmatsjätten Dafgårds i västgötska Källby låter bygga ett höglager med kranar för att kunna samla varorna och leverera snabbare. Skanska och SSI Schäfer upprättar anläggningen, som blir 4 000 kvadratmeter stor och 34 meter hög.
Med nyckeltal som 40 miljoner Billys-pizzor per år och 400 000 köttbullar varje timme behöver Dafgårds växande verksamhet mer lagerutrymme än vad som funnits hittills. Företagets färdigmatstallrikar för mikrovågsugn finns in de flesta matbutiker i Sverige, men företaget tillverkar också exempelvis köttbullar för såväl Ikea som Coop.
– Våra lagerutrymmen är för närvarande för små och vi har inte tillräckligt med förvaringsplats för en framtida tillväxt, säger det familjeägda företagets tekniske chef Anders Dafgård enligt ett pressmeddelande.
– Under högsäsong behöver vi till och med utnyttja extern förvaring för våra produkter. Vår logistiska process har blivit för dyr, så vi bestämde oss för att centralisera alla våra lager och bygga ett toppmodernt logistikcentrum.
Varorna kommer på band direkt från tillverkningen. Lagret hanteras med sex kranar från SSI Schäfer av typen EXYZ för dubbel djuplagring och hämtning. Enligt leverantören ska lösningen medföra snabbare orderuppföljning, bättre koll på lagret och mindre arbete med trucklastning.
Minus 28 grader ställs termostaten på, och intill höglagerdelen på cirka 4 000 kvadratmeter byggs även en lägre byggnad för utleveranserna. I december om ett år, 2015, ska det hela stå klart.