Fyra av tio företag inom transportsektorn uppger att de skulle kunna drabbas negativt vid brist på cement och betong. Det visar nya siffror från Svenskt Näringsliv.
Efter att Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slite löpte ut den 31 oktober pågår — något förenklat — en juridisk process för att bolaget ska kunna få förlängt men tidsbegränsat tillstånd för brytning.
Om bolaget medges tillstånd kan detta ändå i sin tur komma att överklagas, vilket skulle kunna innebära att tillståndet dras in och brytningen måste stoppas.
Risk för personalneddragningar
Förutom att fyra av tio transportföretag anser att de skulle kunna drabbas negativt vid ett sådant scenario bedömer nära hälften av företagen att det skulle kunna leda till personalneddragningar.
– Bygg- och anläggningsbranschen är en av de största transportköparna och om byggandet i Sverige avstannar får detta stor påverkan även för transportföretagen, särskilt åkerierna. Men det handlar inte bara om färre lastbilar och transportörer som fraktar cement och betong på våra vägar. Utan cement och betong kommer infrastruktursatsningar inte kunna genomföras som planerat, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.
Investeringsbortfall i miljardklassen
Enligt tidigare beräkningar från bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen skulle ett totalstopp för brytningen kunna leda till uppsägningar, totalt sett, i storleksordningen 280 000 tjänster och ett investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden.
– Oron är inget vi kan ta lätt på, det är en nykter bedömning av hur våra medlemsföretag ser på en kommande brist av cement och betong. Våra företag vill och kommer att satsa på säkra och hållbara leveranser men det är uppenbart att det läge som vi nu befinner oss i kan leda till personalneddragningar, det är den bistra verkligheten, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.