Minskning av breven med 40 procent, utan möjlighet att höja det svenska portot – det hör till de Postnord-utmaningar som stod i fokus när koncernchefen Håkan Ericsson intervjuades av Transportnytts Mats Udikas på logistikmässan i Malmö på onsdagen.
– Brev blir mer av en nischprodukt i framtiden. Det finns efterfrågan från till exempel banker; de ser att det de skickar digitalt, det läser ingen.
Det nämnde Håkan Ericsson som en ljusglimt när det gällde brevens framtid. Det nämndes dock mot bakgrund av situationen i koncernens andra hemland Danmark, där volymminskningen varit 80 procent för brev generellt – 94 procents minskning för A-posten. I Danmark är brevtrafiken så liten att den nu kommer att bäddas in i logistikflödet. Brevbärare på elcyklar kommer att stå för sista kilometrarna, men de brevspecifika terminalerna och utkörningarna tas bort. I Sverige väntas motsvarande utveckling, successivt.
I Sverige väntas samhällskravet lättas från övernattenleverans till två dagars frist. Det skulle enligt Håkan Ericsson innebära mindre användning av flyg. Viss lättnad under allt tuffare omständigheter för övrigt.
– När brevvolymerna går ner 7–8 procent per år, lönerna upp 2–3 procent per år och vi inte har möjlighet att höja portot – det är en ekvation som inte går ihop.
Stormen kring ett filmklipp härom året, med en chaufför som stod och kastade paket in i sin bil, ville Håkan Ericsson inte betrakta som ett generellt problem för Postnord. Helt oacceptabelt, ansåg han, men inte utmärkande för hans koncern.
Diskussionen, som också den förekommit i medier, om transporter som för Postnords räkning utförs av chaufförer utan svenska avtal togs också upp. Håkan Ericsson ville tona ned det i fråga om inrikestransporterna, och sa att det bara gäller omkring 1 procent av förarna där. Men han tillstod att det knappast är några chaufförer på svenska avtal som kör gränsöverskridande dragbilstransporter idag.
– Det finns inte tillgång till svenska chaufförer som vill köra dragbil över gränsen på någorlunda konkurrenskraftiga villkor. Men även utomlands ska vi vara bäst i klassen och det ska vara vettiga villkor för dem som jobbar där. Vi ser gärna en skärpning av reglerna. Eftersom vi försöker jobba hållbart och etiskt så drabbas vi när reglerna rundas, så vi ser gärna en stark lagstiftning.
Stort uppslagna medieuppgifter nyligen om stora bonusar, och om en rejäl löneförhöjning för honom själv, tillbakavisade Håkan Ericsson dock som ren lögn.
Alexander Kristofersson