Apotea har invigt sin 38000 kvm stora logistikanläggning i Morgongåva. Nätapoteket fyller inte ut hela lagret själv vid start, utan delar utrymmet med ytterligare fyra mindre e-handlare, åtminstone till att börja med.
En ny stor e-handelsanläggning står nu på plats i Morgongåva. Nätapoteket Apotea har på några få år har vuxit ur sitt nuvarande lager på 5 000 kvm och kan nu flytta in i den nya anläggningen.
Efterlängtat, menar Apoteas vd, e-handelsentreprenören Pär Svärdson. På plats under invigningen med 200 gäster fanns också fastighetsägaren, finansmannen Anders Wall, Hebys kommunalråd Marie Wilén och landshövdingen i Uppsala, Göran Enander landshövding.
Enligt Anders Wall är Morgongåva en av Mälardalens mest expansiva orter. Strax före sekelskiftet köpte Anders Wall det gamla bruket som senast använts för tillverkning av lantbruksmaskiner. Idag äger familjen Wall företagsparken i Morgongåva, med bland annat de två tongivande e-handlarna Adlibris och Apotea som hyresgäster.
Några konkreta planer på ytterligare e-handelslador i Morgongåva yppade inte Anders Wall, men han bekräftade att det fanns möjligheter till fortsatt tillväxt.
Apoteas flytt kommer nu att ske etappvis, den ska inte störa den ordinarie verksamheten. Logistikchef Johannes Runfeldt siktar på att allt ska vara klart till slutet av april. Grannen Adlibris står och stampar och vill ta över den gamla lokalen.
Logistic Contractor har byggt den nya anläggningen. Golvytan är 30 000 kvadratmeter, med ett entresolplan på 8 000 kvadratmeter och totalt 14 portar. En kyl- och frysanläggning på omkring 200 kvm ingår också.
Den invändiga höjden på 10 meter fritt upp till tak kommer av allt att döma inte användas för höga pallställage. Istället är planen att bygga ut entresolplanet, om anläggningen behöver expandera.
En stolthet är solcellsanläggningen på taket med en effekt på 1 500 kW. Den har en yta på 17 000 kvm och används för att värma upp lagret, tillsammans med en jordvärmeanläggning. Den energimängd som produceras av solcellerna under ett år motsvarar anläggningens förbrukning under samma tid. Dock levererar man ett överskott till elnätet på sommaren och behöver ett tillskott av el på vintern.
Entresolplanet kommer att användas för receptbelagda läkemedel. Här kommer endast farmaceuter och personal med särskilt tillstånd att vistas.
Idag pågår arbetet i tvåskift i Apotea, med 150 – 160 personer per skift. I den nya anläggningen kommer så småningom 500 personer att arbeta, är prognosen.
Plockningen sker i manuella vagnar. Det finns få truckar på lagret, Jungheinrich har levererat dem. Pär Svärdson har tidigare i bland annat Transportnytt pekat på fördelarna med manuella lösningar.
Men även med manuell hantering klarar man ett högt produktionsflöde. Upp i 100 000 paket om dagen kan lämna anläggningen vid full kapacitet.
Lagret är inte heller helt utan automation. Två stycken tio meter höga Kardex hissautomater står på plats i det befintliga lagret. De kommer nu att flyttas över till den nya anläggningen. I utlastningszonen finns en industrirobot från ABB som används för att lasta paket i transportburar för leverans.
Det egenutvecklade lagerhanteringssystemet som alla plockare använder sig av har en nyckelroll. Varje vagn är utrustad med en skärm som visar nästa plock. Varorna scannas inte vid plocket utan först vid packningen
I en hörna av den stora anläggningen har hyllställen börjat monteras upp. Det är ett hyllsystem som monteras utan skruvar, Super-1-2-3 från italienska Metalsistem. Det levereras av RMS Lagerinredningar.
Det snabbväxande Apotea kommer bara att använda en del av lagerytan vid inflyttningen. Istället hyr man ut till e-handlarna Delitea som är inriktat på mat, Babyland med barnprylar, jakt- och fiskeleverantören Widforss samt marinmodeföretaget Happy Yachting.
Mats Udikas