REPORTAGE. I en snabbt föränderlig logistikbransch lyckades konsult- och bemanningsföretaget Pokayoke hitta helt rätt med sin affärsidé: att stötta kunderna med spetskompetens oavsett uppdragets karaktär.
Pokayoke är ett japanskt system och en metod för att undvika eller upptäcka misstag innan de sker. Enligt Wikipedia betyder ordet ungefär ”felsäkring” eller ”misstagssäkring”.
— Det ger en hint om vad vi gör på Pokayoke, säger företagets sälj- och strategiansvarige Mikael Törnqvist, som tillsammans med flertalet gamla kollegor och leverantörer byggt upp bolaget de senaste tre åren.
— Logistikbranschen har förändrats och fortsätter förändras i snabb takt där det gäller att både kunna hantera volymuppgångar och som på senare tid även volymnedgångar. Detta ställer helt andra krav på kompetensförsörjningen, både på specialister och operatörer.

Företaget har fått en flygande start och omsättningen för 2024, som var bolagets andra helår, landade på cirka 300 miljoner kronor.
Två områden
Pokayoke består av två huvudsakliga affärsområden. Det ena är en konsultdel med logistikspecialister och interimkonsulter. Det andra är en bemanningsdel som innehåller både industri- och logistikmedarbetare. Kunderna finns främst inom retail och e-handel, logistikföretag, tredjepartslogistiker och industrier.
Nyligen tillkom också ett rekryteringsben.
— De flesta av våra kunder tar hjälp av oss inom flera tjänsteområden. Det skapar en nära relation och gör det lättare för oss att komma med insikter, säger Mikael Törnqvist.
Kompetens krävs
Många vassa kandidater till ett logistikjobb kommer ofta från andra branscher, menar han. Och logistikbranschen är i stort behov av ökad kompetens.
— Det medför att man måste tänka om gällande rekryteringsprocesser och urvalsprocessen. Vi vill utmana den stereotypa bilden av logistikbranschen och locka nya talanger – inte minst tjejer. Vi hjälper många av våra kunder i exempelvis omställningen till en automatiserad och taktstyrd logistikproduktion, vilket kräver helt andra kompetenser.

Pokayokes analyserar kundens behov och krav.
— Det är till exempel stor skillnad mellan vad som krävs på ett e-handelsföretag jämfört med ett läkemedelsföretag. Sedan måste personalen coachas på ett bra sätt för att det ska fungera optimalt, vilket också ingår i vårt koncept, säger Mikael Törnqvist som har sin bakgrund från finansbranschen och företagsaffärer.
Spindel i nätet
Han var spindeln i nätet när riskkapitalbolaget Valedo köpte logistikföretaget Aditro Logistics från Nordic Capital. Det ledde till att Aditro Logistics senare anställde honom som strategichef. Senare köpte finska Posti upp Aditro Logistics och efter ett par år som svensk strategichef var det dags att göra något nytt tyckte Mikael. Men han höll fast vid logistikbranschen som han tycker är spännande.
— Det kommer att hända mycket när det exempelvis gäller att skapa väl fungerande logistikkedjor och att jobba med databearbetning.
Genom åren har han lärt känna många som delat hans syn på logistik.
— Att rekrytera och anställa kompetenta personer med brett kunnande var nyckeln till att bygga upp ett kompetenscenter inom logistik och produktion.
Hjälper ledningen
I tjänsteutbudet ingår också att ta interimuppdrag i ett företags ledning under ett logistikprojekt.
— Ta till exempel en kund som ska bygga ett nytt högautomationslager, det är en stor och komplex process där mycket kan gå fel. Där har vi erfarna konsulter som kan vara med från start och leda projektet tills det är på plats, säger Mikael Törnqvist och förklarar att de delar upp projekt mellan etablering och stabilisering där fördelningen mellan dessa uppdrag idag ligger på cirka 50/50.
— Etablering är nya investeringar och satsningar där vi hjälper till att välja teknik, projektera och implementera. Vid det som kallas för stabilisering handlar det om projekt som inte gått som planerat, som inte gett de effekter som utlovats. Då går vi in både i processoptimeringen och interimt ledarskap.
Välkända kunder
Pokayoke har bland annat haft uppdraget att bemanna Kronans Apoteks nya e-handelslager i Enköping, där kriteriet vid upphandlingen var att uppdragstagaren måste ha en hög kompetens inom bemanning och e-handelslogistik.

Och när modekedjan Lindex skulle etablera ett helt nytt högautomatiserat omni-lager i Alingsås var det Pokayoke som fick i uppdrag att stötta vid uppstarten. Det skedde genom logistikbemanning och senior ledarkompetens.
Enligt Mikael Törnqvist ser sig Pokayoke mer som en strategisk partner till kunderna än en leverantör, detta eftersom logistiklösningar kräver ständiga förbättringar i en ständigt pågående utveckling.
”Återskapa själen”
Utöver att bygga en logistikorganisation från grunden tar man sig också an uppdrag som handlar om att ”räta upp” en befintlig logistikorganisation som hamnat snett.
— Vi har kommit in i verksamheter som tappat sin själ när det gäller planering, styrning och metodik. Då blir det vår uppgift att återskapa själen genom att förstå verksamheten och förmedla hur den bör styras och ledas. Det har vi gjort runt om i Sverige och även i USA.
Huvudkontoret finns i Stockholm, och lokala kontor finns i städer som Norrköping, Eskilstuna, Enköping, Linköping, Jönköping, Borås och Göteborg. Nyetableringar av kontor sker när Pokayoke får en större kund som utgör basen för verksamheten i det området.
På tillväxtresan skedde förra året också ett förvärv av bemannings- och rekryteringsbolaget Envirozone i Norrköping som samarbetar med flera av Sveriges största företag inom retail, logistik och industri.
Text: Mikael Svensson
———————————————-
FAKTA POKAYOKE
Verksamhet: Konsult- och bemanningsverksamhet inom industri- och logistikbranschen
Grundat: 2022
Ägare: Åtta nyckelpersoner i bolaget
Huvudkontor: Stockholm
Lokalkontor: Norrköping, Enköping, Eskilstuna, Linköping, Jönköping, Borås och Göteborg
Antal anställda: ca 900, motsvarande ca 450 heltidsanställda
Omsättning 2024: ca 300 MSEK
Omsättning prognos 2025: ca 400 MSEK
Resultat 2024: ca 10 miljoner MSEK