Myndigheternas avgifter skapar osäkerhet för branscher som transportsektorn, enligt ny rapport.
Riksrevisionen riktar skarp kritik mot den avgiftsfinansierade myndighetsverksamheten. Systemet sägs vara ineffektivt och skapa osäkerhet för företag som är beroende av offentliga tjänster — däribland transportsektorn.
Enligt Riksrevisionens granskning förekommer det att myndigheter både bestämmer avgiftsnivåer och disponerar intäkterna, vilket är en ordning som uppges bryta mot grundläggande budgetprinciper.
Fem av de tio största avgiftsfinansierade myndigheterna verkar inom transportområdet, enligt rapporten. Bland dem finns Trafikverket, Luftfartsverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen.
Riksrevisionens kritik kommenteras enligt följande av branschorganisationen Transportföretagen:
– Det är ohållbart att myndigheter både agerar prissättare och mottagare av avgiftsintäkterna. Det saknas incitament att effektivisera, och det märks i hur avgiftstrycket ökar för de företag som är beroende av dessa samhällskritiska tjänster. Utan yttre styrning riskerar vi ett moment 22 där ineffektivitet cementeras samtidigt som kostnaderna lastas över på företagen, kommenterar Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.
Enligt Transportföretagen behövs åtgärder för att återupprätta tilliten till systemet: ”Det bör göras en översyn av om det verkligen är lämpligt att myndigheter både fastställer och disponerar avgifter. Samtidigt måste styrningen från regeringshåll stärkas för att säkerställa att verksamheterna är kostnadseffektiva och ändamålsenliga.”