Problemen i logistikkedjorna fortsatte förra året. Nu har Skandinaviens största hamn redovisat hur deras godsvolymer påverkades av pandemieffekterna.
Uppåt för torrlastsegmenten container-, roro- och bilfrakten, nedåt för energiprodukter — så kan året för Göteborgs Hamn sammanfattas.
Enligt hamnens vd Elvir Dzanic var det flera samspelande faktorer som gjorde att man klarade sig såpass bra och till och med kunde öka inom vissa segment.
”Motståndskraftig”
— Hamnen var motståndskraftig under 2020 vilket ytterligare stärkte vårt förtroende hos marknaden under 2021. Göteborgs hamns 50-50-balans mellan import och export gör också att containerbristen får mildare effekter här än i många andra hamnar. Dessutom har vårt linjeutbud stärkts ytterligare med ny trafik på nya, viktiga destinationer, kommenterar Elvir Dzanic, vd för Göteborgs Hamn, och tillägger att Sverige och Göteborg heller inte drabbades av plötsliga nedstängningar till följd av pandemin, vilket skedde i Europa och övriga världen.
Uttryckt i siffror och jämfört med år 2020 så ökade rorotrafiken förra året med 10 procent, medan containerfrakten ökade med 7 procent och bilfrakten med 9 procent.
Ökad järnvägstrafik
När det gäller järnvägstrafiken och godstågspendlingen — det som benämns Railport Scandinavia — så fortsätta den att växa både ifråga om utbud och volym. Under 2021 transporterades 458 000 TEU (tjugofotscontainrar) mellan hamnen och inlandet, vilket är den högsta siffran någonsin.
Under 2021 introducerades även flera nya godstågspendlar, samtidigt som befintliga pendlar fick fler avgångar och ökat i volym.
Efterfrågan på energiprodukter pendlade under året, vilket även det tillskrivs de globala pandemieffekterna. Totalt minskade hanteringen med 11 procent för helåret.
Göteborgs hamns godsvolymer 2021: