Vätgastågen fungerar i trafik

Alstoms vätgasdrivna tåg i testtrafik. Foto: Alstom Alstoms vätgasdrivna tåg i testtrafik. Foto: Alstom

Tidigare i år provades vätgasdrivna pendeltåg på en linje i norra Nederländerna. Nu får tågen tummen upp i en utvärdering.

I mars i år testades Alstoms vätgaståg utförligt på den 65 kilometer långa linjen mellan Groningen och Leeuwarden i norra Nederländerna. Sträckan trafikeras idag med dieseldrivna motorvagnståg och provinsen Groningen har velat undersöka ifall vätgasdrift kan vara ett fungerande alternativ till diesel för passagerartrafiken längs sträckan.

Utvärderingen av testerna, som gjordes utan passagerare men efter den ordinarie tidtabellen för pendeltågen på sträckan, visar att Alstoms vätgaståg nu är ett fullgott och fullt genomförbart alternativ till dagens dieseltåg. Vätgastågets prestanda är tillräcklig för att tågen ska kunna trafikera sträckan enligt tidtabellen, påfyllnaden av vätgas gick snabbare än väntat och vätgastågets illförlitlighet motsvarade också kraven.

Testledare under testperioden var det oberoende test- och certifieringsföretaget Dekra.

Publicerad 2020-10-01 10:46

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!