Stort antal brister vid nationell insats

Enligt Arbetsmiljöverket kör många förare runt i överlastade fordon med dåligt säkrad last.   Foto: Arbetsmiljöverket Enligt Arbetsmiljöverket kör många förare runt i överlastade fordon med dåligt säkrad last. Foto: Arbetsmiljöverket

Cirka 300 säkerhetsbrister hittades vid en myndighetsgemensam kontroll av huvudsakligen transport- och logistikbranschen. Åtta omedelbara verksamhetsförbud utfärdades. 

Under de senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polisen och flera andra myndigheter i en nationell, gemensam kontroll gjort oanmälda inspektioner i branscher som man vet är utsatta för arbetslivskriminalitet. Enligt myndigheterna handlar det om företag som medvetet bryter mot lagar och regler inom arbetslivet. 

De flesta kontrollerna gjordes inom transport och logistik, till exempel partihallar, lager och transportfordon. Myndigheterna har även inspekterat bland annat bilverkstäder. 

”Måste bli bättre” 
Drygt 100 företag fick oanmälda besök och 280 transportfordon kontrollerades. 

Totalt hittades över 300 olika säkerhetsbrister.

— Det är allt för vanligt med säkerhetsbrister kring truckar och pallställ. Det är allvarligt, eftersom vi vet att det sker många olyckor med truckar. Här måste säkerheten förbättras. Ingen ska behöva skadas eller dö av jobbet, säger Arne Alfredsson, chef vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket, i en skriftlig kommentar.

Dåligt säkrad last
Vid kontrollerna framkom att en annan vanlig säkerhetsbrist är obesiktigade lyftanordningar, som billyftar på bilverkstäder och bakgavellyftar på transportfordon som används för att lasta eller lossa gods. Det fanns även andra brister i de fordon som kontrollerades, till exempel dåligt säkrad last.

— Vi har tyvärr hittat förare som åker runt på våra vägar i överlastade fordon, med last som är dåligt säkrad. Ofta jobbar de under stress. Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen, faktiskt så farligt att det ytterst kan leda till döden, säger Arne Alfredsson.

Misstänkt kriminalitet
Polisen identifierade fem misstänkta brottsoffer för människoexploatering och kunde gripa en misstänkt gärningsman. Dessutom gjordes ett 50-tal anmälningar kopplat till polisens uppdrag att upprätthålla ordning och säkerhet på vägarna.

— Det här visar att vi behöver fortsätta med de myndighetsgemensamma insatserna, så att vi kommer åt oseriösa företag från flera håll. Om arbetsgivare bryter mot regler inom ett område är det inte ovanligt att de bryter mot regler också inom andra områden, kommenterar Per Wadhed, polisöverintendent på Polismyndigheten.

Här är några ytterligare resultat från insatsen: 

  • Cirka 40 sanktionsavgifter till följd av arbetsmiljöbrister övervägs.
  • Arbetsmiljöverket beslutade om åtta omedelbara förbud mot verksamheten eller delar av verksamheten.
  • Ett 50-tal anmälningar om förundersökning eller ordningsböter har gjorts av polisen.
  • Fem potentiella brottsoffer för människoexploatering upptäcktes och utreds vidare av polisen, som grep en misstänkt gärningsman.
  • Tre misstänkta boenden med sovplatser upptäcktes. De är överlämnade till polis och räddningstjänst för fortsatt kontroll.

Fotnot: De myndighetsgemensamma kontrollerna ingår i ett regeringsuppdrag mot arbetslivskriminalitet som pågår sedan 2018. Fram tills nu har myndigheterna gjort drygt 5 200 gemensamma kontroller. De myndigheter som deltar i samarbetet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-24 10:35 Uppdaterad onsdag, 24 november 2021 11:17

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021