Så distribueras Pfizers vaccin temperatursäkert

Flaskor med covid19-vaccin. Foto: Pfizer Flaskor med covid19-vaccin. Foto: Pfizer

Särskilda och egenutvecklade och temperaturövervakade behållare avsedda att klara av både transport och förvaring. Så har läkemedelsföretaget Pfizer löst utmaningen med en säker distribution av det egna coronavaccinet till kunderna runt om i världen.

Det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizers vaccin mot covid19 hör till de vacciner som kräver förvaring i extrem kyla – Pfizers covid19-vaccin kräver förvaring i –70 grader C.

För att säkra att covid19-vaccinet transporteras i rätt temperatur och även förvaras i rätt temperatur i väntan på vaccinering så har man på Pfizer tagit fram en temperatursäker förpackningslösning – Thermal Shipping Container.

Pfizers förpackning, som är avsedd att användas både för transporten och för förvaring i väntan på vaccinering, ska klara att förvara vaccindoserna i –70 grader C i 30 dagar. Under transporten temperaturövervakas vaccindoserna av sensorer som via GPS övervakas av Pfizer, så att bolaget omedelbart kan vidta åtgärder ifall temperaturen avviker under transporten.

När vaccindoserna når slutdestinationen finns det tre godkända alternativ för förvaring i väntan på vaccinering:

I särskilda frysutrymmen som håller –70 grader C. Med detta förvaringsalternativ klarar vaccindoserna en förvaring under sex månader.

I Pfizers egen särskilda transportbehållare, som genom påfyllning med torris var femte dag gör att vaccindoserna klarar 30 dagars förvaring.

I vanligt kylskåp, som gör att vaccindoserna klarar 5 dagars förvaring. Den anläggning som förvarar vaccindoserna i vanligt kylskåp måste räkna bort tiden för transporten för att få korrekt hållbarhet – det vill säga 5 dagar minus transporttiden.

Läs mer i nästa nummer av Transportnytt (nr 1) som delas ut den 4 februari.

Läs även: De ansvarar för distributionen av Modernas coronavaccin

Källor: Pfizer, magasinet Moderne Transport, Public Health Foundation (PHF)

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-08 10:30 Uppdaterad fredag, 08 januari 2021 11:24

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts