Maersk Oil säljs – till franska Total

(Bild: Maersk) Snart i fransk ägo: Tyra East. (Bild: Maersk) Snart i fransk ägo: Tyra East.

Så har Maersk hittat en köpare till Maersk Oil, en central del av koncernens oljeutvinning vilken har varit till salu ett år. De frigjorda pengarna ska kunna utveckla containertrafiken och logistiken, säger koncernchefen.

Motsvarande 7,45 miljarder dollar – 60 miljarder svenska kronor vid dagens kurs – får Maersk för att överlåta Maersk Oil till franska oljeföretaget Total. Det mesta erhålls i form av Total-aktier, närmare 4 procent av Total, men Maersk tänker snart sälja dem eller möjligen dela ut dem till sina egna delägare.

En del av pengarna kan ändå komma till användning för satsningar i den verksamhet som Maersk för ett år sedan pekade ut som sin kärna. Transportnytt skrev om det då.

– Överenskommelsen kommer att stärka A P Møller-Maersks finansiella flexibilitet och frigöra resurser för att vi ska kunna fokusera vår framtida tillväxt på containerrederiverksamhet, hamnar och logistik, säger Maersks koncernchef Søren Skou.

Bilden som ges är att Total tar över Maersk Oils verksamhet med sikte på att driva den vidare på samma sätt. Danmark ska dock göras till regionalt nav för hela Totals verksamhet i Norge, Danmark och Nederländerna.

Maersk Oil är den första av fyra energiverksamheter som bockas av koncernens försäljningslista. Kvar till salu står tills vidare Maersk Drilling, Maersk Supply Service och Maersk Tankers, som enligt företaget ska vara väck före slutet av 2018.

E-mail:
Publicerad 2017-08-21 17:25 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!