Isbrytarsäsongen har startat

Isbrytaren Ale i färd med att assistera ett handelsfartyg in mot Haraholmen i Piteå. Foto: Agne Hörnestig / Sjöfartsverket Isbrytaren Ale i färd med att assistera ett handelsfartyg in mot Haraholmen i Piteå. Foto: Agne Hörnestig / Sjöfartsverket

Årets isbrytarsäsong är igång. Sjöfartsverkets isbrytare Ale var först ut genom att assistera ett handelsfartyg in mot Piteå hamn. 

Enligt Sjöfartsverket inleds årets fjolåret årets isbrytarsäsong något tidigare än i fjol, samtidigt som starten fortfarande ligger i linje med vad man bedömer som en normal isvinter. 

Säsongen inleds efter den senaste tidens snabba väderomslag, något som bidragit till att delar av Bottenviken belagts med is.

—Först ut för säsongen var vår isbrytare Ale som fick i uppdrag att assistera ett handelsfartyg in mot Haraholmen i Piteå. Trots den något tidiga säsongsstarten står vi från Sjöfartsverkets sida redo att assistera handelssjöfarten under dygnets alla timmar, säger Anders Dahl, chef för isbrytningen vid Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Säsongsstarten innebär att samtliga av Sjöfartsverkets fem isbrytare Ale, Oden, Atle, Frej och Ymer är driftsatta.

— Vad som är viktigt att komma ihåg är att våra isbrytare också utgör en samhällsviktig resurs. Utan dem skulle de norrländska hamnarna tvingas hålla stängt i upp till 130 dagar om året. Något som i sin tur skulle drabba svenskt näringsliv hårt eftersom att hela nio av tio varor till och från Sverige går via sjöfarten, säger Anders Dahl.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-12-22 09:18 Uppdaterad onsdag, 22 december 2021 09:19

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021

Cron Job Starts