Här ska tio kilo gods flygas

 Foto: Luftfartsverket Foto: Luftfartsverket

Luftfartsverket deltar i ett projekt där samhällsnyttan med drönare ska demonstreras på en ny nivå – om två år ska man visa upp vad en drönare klarar av när det gäller godstransporter.

Hösten 2022 planerar Luftartsverket (LFV), Linköpings Universitet och Independent Business Group (IBG) att genomföra en testflygning med en drönare mellan Linköping och Norrköping, en sträcka på cirka 50 kilometer.

Drönare, är av större modell och ska klara 10 kilo last. Detta är en del i en stor Europasatsning på att demonstrera samhällsnyttan med drönartjänster och att arbeta fram framtida riktlinjer för dessa.

Östergötland och Norrköping-Linköping är en av sex platser i Europa som genomför denna demonstration av drönartjänster i stadsmiljö. Övriga städer är Paris, Bryssel och andra platser i Tyskland, Italien och Spanien. Mellan de östgötska städerna görs flygningen från stadsmiljö till stadsmiljö, med de utmaningar som följer där.

– Förenklat så bygger vi en korridor i luftrummet mellan Linköping och Norrköping. Det är redan idag en intensiv trafik mellan städerna av människor, gods och data. En del av dessa transporter kan förmodligen genomföras effektivare och fossilfritt med hjälp av drönare, säger Billy Josefsson på LFV:s FoI-enhet.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-11-09 11:46 Uppdaterad måndag, 09 november 2020 11:48

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!