Här bygger Coop automatiserad varuterminal

Coops nya varuterminal som ska uppföras i Eskilstuna logistikpark. Foto: Coop Coops nya varuterminal som ska uppföras i Eskilstuna logistikpark. Foto: Coop

Den blir över 100 000 kvadratmeter och ska generera över 400 arbetstillfällen. Coops nya varuterminal blir en av Sveriges största automationslösningar.

Sveriges tredje största livsmedelskedja Coop ska investera i en ny varuterminal som byggs i Eskilstuna Logistikpark. Terminalen beräknas vara i full drift under andra halvåret av 2024.

Den nya terminalen i Eskilstuna blir en helautomatiserad anläggning där alla processer från varumottagning till lastning sker automatiserat dygnet runt. Terminalen kommer att ha tågspår in på tomten vilket möjliggör för Coop att utöka andelen transporter på tåg. I dag körs cirka 35 procent av Coops transporter på tåg.

Den nya varuterminalen blir en av Europas största helautomatiserade terminaler för livsmedel, och blir tillsammans med en ny logistiklösning hjärtat i Coops hela varuförsörjning. Terminalen kommer att förse hela Sverige med varor inom kategorierna färskvaror, kolonial och nonfood-varor.

Totalleverantören för hela logistiklösningen i den nya varuterminalen är SSI Schäfer som med med 3D-Matrix gör det möjligt för Coop att leva upp till sina flexibilitets- och effektivitetsmål och samtidigt tillverka lagringsvänliga pallar. Detta är möjligt tack vare SSI Schäfers prisbelönta shuttlesystem som både försörjer plockningsrobotar för enskilda kollin och plockningsstationer för enstaka delar med gods i en strikt ordning. "I förening med den djupgående integrationen av robotar kommer Coop att förbättra hela sin logistikkedja från distributionscentret till transporten och hela vägen till butikerna och kundernas köksbord", skriver Coop i sitt pressmeddelande.

FAKTA Coops nya varuterminal

Terminalen kommer att leverera varor till samtliga Coops cirka 800 butiker.

Full drift under andra halvåret av 2024.

Cirka 400 arbetstillfällen vid full drift, samt ytterligare 100 säsongsarbetare.

Tomten för terminalen är 276 000 kvm stor, vilket motsvarar 51 fotbollsplaner.

Terminalbyggnaden kommer att ha en grundyta på 77 000 kvm (14 fotbollsplaner), och en totalyta på 109 000 kvm.

Byggnaden kommer att ha tre olika höjder; 15, 26 och 36 meter hög (jämförelse: takhöjden på Friends arena är 33 meter).

På tomten kommer Coop att bygga två egna tågspår på 1 km, där Coops 600 meter långa tåg med varor kan lasta och lossa flera gånger per dag.

BILDEN UNDER: Coops nya varuterminal sedd från ovan. Foto: Coop

CoopEtuna2

Publicerad 2020-10-16 10:01

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!