Grundstött fartyg stoppar trafiken i Suezkanalen

Nyhetssändning från tyska Deutsche Welle om incidenten i suezkanalen. Bild från film som Suez Canal Authority gjort och som visar hur containerfartyget blockerar hela kanalen. Nyhetssändning från tyska Deutsche Welle om incidenten i suezkanalen. Bild från film som Suez Canal Authority gjort och som visar hur containerfartyget blockerar hela kanalen.

Ett containerfartyg som grundstött i Suezkanalen blockerar all trafik med större handelsfartyg genom kanalen. Incidenten har till och med fått oljepriserna att gå upp.

Det var under tisdagen (23 mars) som containerfartyget ”Ever Given” från taiwanesiska rederiet Evergreen grundstötte vid ena kanalbanken efter att ha kommit ur kurs på sin väg norrut strax norr om Suezkanalens södra inlopp vid Röda Havet.

Enligt uppgifter i flera medier tros orsaken till incidenten vara den sandstorm med vindhastigheter på omkring 20 m/s som vid olyckstillfället rådde i området. Vissa uppgifter gör gällande att en kastvind ska ha fått fartyget ur kurs, men det finns även uppgifter om att det ska ha varit den skymda sikten på grund av sandstormen som ska ha fått besättningen på kommandobryggan att tappa orienteringen.

Försök har under onsdagen gjorts att med hjälp av bogserbåtar dra dra loss Ever Given. man har också använt grävmaskiner för att försöka få bort så mycket som möjligt av sanden runt den del av fartygets skrov som sitter fast i kanalens ena strandbank. Försöken fortsätter under torsdagen. Ever Given sitter i skrivande stund fast med bogen i ena strandbanken medan aktern nästan stött i den andra strandbanken. Hon blockerar således hela kanalen.

Med sina 400x59 meter och en lastkapacitet på dryga 20 000 TEU är Ever Given, som sjösattes 2018, ett av världens största containerfartyg.

Ever Givens grundstötning har skapat långa köer av fartyg vid både det norra och södra inloppet till Suezkanalen – än så länge rör det sig enligt BBC om omkring 30-40 fartyg som ankrat i väntan på att få åka in i Suezkanalen.

Råoljepriset går upp

Enligt uppgifter i nyhetsbyråerna Reuters och Bloomberg hade priserna på råolja redan dagen efter Ever Givens grundstötning (onsdag 24/3) gått upp med cirka 4 procent på grund av oro för att incidenten skulle stoppa upp råvaruförsörjningen till många raffinaderier runt om i världen.

BILDEN UNDER: Här syns hur flera bogserbåtar försöker dra loss containerfartyget M/V Ever Given från Suezkanalens ena kanalbank. FIlmen gjord av Suez Canal Authority.

Suezcanalincident2 web

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-03-25 10:30 Uppdaterad torsdag, 25 mars 2021 10:32

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021