Götene får första tankstationen för flytande biogas

Första stationen för flytande biogas ligger i Götene. Fordonsgas Sverige har planer på ytterligare tio stationer. (Bild: Fordonsgas Sverige) Första stationen för flytande biogas ligger i Götene. Fordonsgas Sverige har planer på ytterligare tio stationer. (Bild: Fordonsgas Sverige)

Sveriges första tankstation för flytande biogas har öppnats i Götene bredvid Rasta vid rondellen mellan E20 och riksväg 44. Nu väntas en utbyggnad av liknande tankställen.

Bakom tankstationen står Fordonsgas Sverige AB och etableringen i Götene beror på att åkeriet Götene Kyltransporter investerar i upp till 50 nya lastbilar som kör på flytande biogas. Volvo levererar lastbilarna. Men gasdrivna lastbilar finns även från övriga lastbilstillverkare.

Biogas är ett helt förnybart bränsle som framställs av biomassa, ofta organiskt avfall, och består till största delen av metan. Flytande biogas, LBG, ses som ett lovande alternativ för att uppnå en fossilfri fordonsflotta.

Utöver tankstationen i Götene planerar Fordonsgas att etablera ytterligare tio stationer, alla längs med stora genomfartsvägar som E20, E4 och E6. Även andra aktörer som Gasum och Svensk Biogas planerar nya tankstationer för flytande gasenergi under de kommande åren.

Dagab har nyligen gjort flera investeringar för att ställa om sin fordonsflotta och har beslutat att företagets nya gaslastbilar för fjärrtransporter ska köras på 100 procent biogas.

Publicerad 2019-03-14 11:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!