Transportbilen som är uppbyggd av moduler

 Foto: Electricbrands Foto: Electricbrands

Den är en eldriven transportbil som inte liknar något annat – ett mellanting mellan fyrhjuling och golfbil som kräver B-körkort och som får framföras på landsväg.

Eldrivna Xbus från tyska företaget Electricbrands är en liten eldriven transportbil flexibel som få med åtta olika moduler för olika användningsområden.

Electricbrands etablerades 2017 och via eldrivna mopedliknande trehjulingar säger man sig nu vara beredd att redan mot slutet av året börja sälja sin eldrivna transportbil.

Xbus kan närmast liknas vid ett arbetsredskap som är uppbyggt som exempelvis en golfbil, eller liknande. I Europa klassat som ett L7e- fordon vilket innebär att den inte omfattas av samma säkerhetsbestämmelser som en lätt lastbil. Den får köras på allmän väg och kravet är att föraren har B-körkort.

Fordonet är bara 3,65 meter långt, väger max 600 kilo men uppges kunna lasta cirka ett ton. Xbus är milt sagt flexibel. Åtta olika moduler kan monteras på ett flak varför den kan användas som flakbil, skåp, fritidsfordon med mera.

Fyra elmotorer är monterade i hjulens nav och batterierna är placerade i golvet mellan bakhjulen. Åtta batteripaket på vardera 1,24 kWh. Dessa kan utökas till 24 paket. Räckvidden anges till 20 mil för det första batteripaket och 60 mil för 24 paketet. Ännu så länge kan batterierna enbart laddas via 230-voltuttag.

Försäljningen väntas starta under sommaren 2022. I Sverige representeras Electricbrands av företaget Callisma som främst pysslar med försäljning och förmedling av premiumbilar.

av Christer Andersson
Transportbilsredaktör

Publicerad 2021-09-16 10:28 Uppdaterad torsdag, 16 september 2021 10:29

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021