”Detta är ett problem”

Tunga fordon är i detta fall fordon med en bruttovikt på över 35 ton. Foto: Trafikverket (genrebild) Tunga fordon är i detta fall fordon med en bruttovikt på över 35 ton. Foto: Trafikverket (genrebild)

Andelen överlastade tunga fordon på vägarna fortsatt hög — snedvrider konkurrensen och försämrar trafiksäkerheten. 

Mätningar på 31 platser runt om i landet som Trafikverket genomfört visar att nästan hälften — eller 42 procent — av alla tunga fordon på vägarna körde med för tung last under förra året. 

Denna siffra kan jämföras med att överlastandelen under 2014 var 24 procent, medan den under åren 2016-2018 var uppe i 48 procent.    

– Vi ser allvarligt på att nästan vartannat tungt fordon på vägarna kör med överlast. Detta är ett problem eftersom överlaster leder till ökad nedbrytning av vägar, snedvriden konkurrens och sämre trafiksäkerhet. Vi behöver arbeta på bred front för att komma tillrätta med problemet och där är våra samarbeten med branschen viktiga, säger Lennart Kalander, chef för Nationell planering på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Fotnot: tunga fordon är i detta fall med en bruttovikt på över 35 ton.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-05-17 09:44 Uppdaterad tisdag, 17 Maj 2022 09:44

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021