Helsingborgs hamn har blivit anmäld till Konkurrensverket av det norska it-företaget Seamless. Orsaken är att hamnen äger it-företaget Inport som varit aktivt på norska marknaden.
Kommunala Helsingborgs hamn köpte Karlstadföretaget Inport Intelligent port systems AB för två år sedan. Företaget ligger bakom programsviten Portit som förser terminaloperatörerna med realtidsdata om godsrörelser i hamnen. Bland användarna av Portit finns förutom Helsingborgs hamn även CMP, Åhus hamn och kombiterminalen i Vaggeryd.
Inport har även deltagit i pilotprojekt i norska hamnar och nu har det norska företaget Seamless AS anmält Helsingborgs hamn för att snedvrida konkurrensen.
– Vi undrar om vi som ett privat företag verkligen ska behöva konkurrera med svenska kommuner, säger Olav Madland, vd för Seamless till Helsingborgs Dagblad. Även Seamless utvecklar it-lösningar för hamnlogistik.
Helsingborgs hamn köpte Inport för nio miljoner kronor för två år sedan. Därutöver har man satsat ytterligare två miljoner för att täcka förluster i bolaget. Det är något som man inom det svenska it-bolaget Hogia AB har reagerat starkt på:
– Om någon aktör på den privata marknaden blir sponsrad av en kommun slår det naturligtvis mycket snett, säger Johan Hogsved på Hogia AB.
På Konkurrensverket handlägger man nu anmälan från Seamless. Om verket väljer att agera kan man stämma Helsingborgs hamn inför tingsrätten. Ett annat alternativ är att komma överens med kommunen. Avgörandet ska komma tre månader efter anmälan lämnats in. Konkurrensverket ger i dagsläget inga andra kommentarer om själva anmälan.
Mårten Hyltner som är processråd på Konkurrensverket säger att en huvudregel är att kommuner inte ska verka utanför den egna kommungränsen. En annan huvudregel är att man inte ska sälja tjänster på den öppna marknaden.
Men han tillägger att det finns undantag från de reglerna. Undantagen finns ofta inom den tekniska förvaltningen, exempelvis när det handlar om försäljning av el och fjärrvärme.
I Helsingborgs hamn menar man att ägandet av dotterbolaget inte påverkar konkurrensen:
– Inför köpet hade vi juridisk hjälp och bedömningen som då gjordes var att detta inte på något sätt skulle konkurrera med andra företags verksamhet, säger Helsingborgs hamns moderata styrelseordförande Ulrika Stålnacke till Helsingborgs Dagblad.