PROVKÖRNING. Vi har testat eldrivna Fiat E-Scudo, som i år har uppgraderats vad gäller utrustning och inredning.
Fiat har även tidigare haft en transportbil i mellanklassen — då hette modellen Talento och var från 2016 i princip en kopia av Renault Trafic. Men från 2021 och då med Scudo och elversionen E-Scudo så är det ett samarbete med Citroën, Opel, Peugeot och Toyota. Det är en stor familj där man samtidigt är tuffa konkurrenter. I stort sett så delar alla familjemedlemmarna på själva grundkonstruktionen men också ifråga om elmotorer och batteriteknik.
Batteripacken under bilen är av den mest vanliga typen, det vill säga litiumjon, och fulladdad ska den räcka för en körsträcka på 33 mil. Det är i och för sig mycket bra men samtidigt något som även ”de andra” har. Detsamma kan sägas om laddningsmöjligheterna, där batteripacken kan laddas vid en laddstolpe till upp till 80 procent på 45 minuter. Eller genom ombordladdaren på 11 kW eller — vilket är bäst — över natten från en riktig och mer ekonomisk laddare.

En harkling hörs
Efter att ha låst upp bilen och då samtidigt låst upp laddhandsken som jag kan koppla loss tar jag plats bakom ratten. Kort därpå startar jag bilen och ställer in säte, backspeglar och kopplar in min mobil. Samtidigt vaknar instrumentpanelen och jag kan se batteristatus och den räckvidd som batteripacken erbjuder. Jag petar till växelväljaren till läge ”D” varpå en liten harkling hörs då parkeringsbromsen släpper och bilen tyst kan rulla iväg.

Redan i låga hastigheter känns att här finns mycket kraft att hämta. Sprinten noll till hundra ska klaras på 10,8 sekunder vilket är helt OK för en mellanstor transportbil. Sedan ska toppfarten nås vid 130 km/tim trots att hastighetsmätaren är graderad till 180.
Lättkörd och smidig
Körställningen och komforten är mycket bra. Bilen är lättkörd och smidig i trafik men jag skulle gärna vilja ha lite större utvändiga backspeglar. Även på lands- och motorväg känns den mycket bekväm utan vare sig störande däck- eller vägljud. Det dubbla passagerarsätet bredvid mig går att fälla och har då förvaringsutrymmen därunder samtidigt som det nedfällda sätet kan användas som arbetsbord. Det enda jag skulle kunna önska är kanske en hylla ovanför vindrutan.

I körläge ”Eco” är det lite lugnare samtidigt som batteriet räcker längst. Med tanke på att räckvidden är 33 mil i Eco-läge så passar ”Normal” mig bättre. Detta tror jag att många andra också kommer att använda, eftersom detta läge ger lite mer knuff. Stundtals kan jag gå över till läge ”Power” som ger full styrka. Bra att ha vid omkörningar men då måste man komma ihåg att skifta tillbaka till Normal eller Eco så att inte batteriet tappar för mycket och för snabbt.
Lyfter jag foten från gaspedalen uppstår motorbroms – energi som då leds tillbaka till batteripacken. Denna energiåtervinning kan jag ställa in i fyra olika nivåer med knappar bakom ratten. Från knappt märkbar till verkligen kännbart effektiv.
Stort plus
Själva karossen och lastvolymen är desamma som hos Fiat Scudo som hade sin premiär 2021. Att E-Scudo fått en elmotor under motorhuven och ett batteripack under golvet som alternativ till dieslarna inverkar inte på några utrymmen. Sedan har den nya E-Scudo även fått en skjutdörr på vänster sida. Att nu ha skjutdörr på båda karossidorna är ett stort plus och gör hanteringen av gods betydligt enklare än tidigare.

Här vill jag påpeka att den E-Scudo som är fotograferad för testet inte har de dubbla skjutdörrarna, tyvärr. Sedan finns som tidigare de symmetriska (50/50) bakdörrarna.
Det enda negativa är att både last- och släpvagnsvikt är mindre i E-Scudo. Men i mitt tycke är de kilona försumbara.


Fiat E-Scudo finns i två längder men med samma bredd och höjd. Det gör att lastvolymen är från 5,1 till 6,6 kubik där maxlasten är nästan ett ton. Med genomlastningsluckan under passagerarsätet kan man frakta upp till 4 meter långa prylar.
Priset avgör
Prisbilden för transportbilar omges hela tiden av olika kampanjer vilket gör att något riktpris sällan tillämpas. För Fiat E-Scudo står det ”från 479 900:-” på prislappen. För kusinerna står det 497 900:- för såväl Citroën e-Jumpy, Opel Vivaro-e och Peugeot e-Expert, medan Toyota med sin Proace Electric nöjer sig med 493 900:-. Fiat E-Scudo skulle kunna vara familjens stora vinnare om priset sänktes markant. Alla priser är exklusive moms.
Tillsammans med den mindre Fiat e-Doblò, den större e-Ducato är Fiat Professional komplett med E-Scudo. Till hösten säger Fiat att man ska introducera Scudo med vätgas och el, vilket är en teknik de delar med Peugeot.
FAKTA FIAT E-SCUDO
Pris: från 558 900:- (kampanjpris 445 900:-)
Motor: Elmotor 136 hk/75 kW
Max hastighet: 130 km/tim
Batterityp: litiumjon 75 kWh
Elförbrukning: 25,7 kWh/km
Räckvidd enligt WLTP: 33 mil
Drivning: fram; CVT-automat
Lastutrymme l/b/h (cm): L2: 374/163 (126 mellan hjulhus)/139, 5,8 m3; L3: 402/163 (126 mellan hjulhus)/139, 6,6 m3
Vikter (kg): L2: last 886-926, släp 750; L3: last 888, släp 750
Längd/bredd inkl speglar/höjd (cm): L2: 496/192/188; L3: 531/192/193
Garantier (år/mil): 3/10 000 nybil; 8/16 000 batteri; 2 lack; 12 rostskydd
Alla priser exkl moms.
PLUS
+ Skjutdörr på både höger och vänster karossida
+ Komfort och körställning
MINUS
– Något för dyr för att vara en klar vinnare
– Små backspeglar
KONKURRENTER
Citroën e-Jumpy, Opel Vivaro-e, Peugeot e-Expert och Toyota Proace Electric