Aggressiv körning ligger bakom många av olyckorna i trafiken, enligt statliga väg- och infrastrukturföretaget Svevia, som uppmanar alla bilister att undvika stress i jultrafiken.
”Förra året dog åtta svenskar i jultrafiken. En aggressiv och risktagande körstil med farliga omkörningar och hastigheter som inte anpassats till vinterväglaget ligger bakom många av olyckorna. Nästan varannan svensk upplever att människor agerar mer aggressivt än vanligt när de kör bil. Om alla vi som kör bil under helgerna hjälps åt med att köra mer säkert får fler fira jul och nyår med sina nära och kära. Det skriver Olle Öberg på statliga väg- och infrastrukturföretaget Svevia.
Julen, och därmed en av årets mest intensiva trafikhelger, står för dörren. Många svenskar reser längre än vanligt i bil och inte sällan kan väglaget vara utmanande med snö, is och halka. En allvarlig konsekvens av en aggressiv och risktagande körstil är att resan kan sluta i en olycka, med skadade eller i värsta fall döda människor. Förra året omkom tragiskt nog åtta personer och 849 skadades i trafiken under jul- och nyårshelgerna.
Nästan varannan svensk, 44 procent, upplever att människor agerar mer aggressivt än annars när de kör bil. Det visar en ny Sifoundersökning som genomfördes på uppdrag av oss på det statliga väg- och infrastrukturföretaget Svevia.
Var femte bilförare, 20 procent, bryter medvetet mot lagar och regler i trafiken och riskerar därmed att skada och döda både sig själva och medtrafikanter, enligt forskning från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. De förarna har en aggressiv körstil, med farliga omkörningar, korta avstånd till bilen framför samt högre hastighet än vad både lag och väglag tillåter.
För oss på Svevia är aggressiva förare ett arbetsmiljöproblem. En vårdslös attityd i trafiken innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna säkra och framkomliga. Våra plogbilsförare, halkbekämpare och vägarbetare hamnar dagligen i situationer där de utsätts för risker när bilister kör på ett aggressivt sätt. Var sjunde svensk, 14 procent, uppger dessutom att de inte ens tänker på att vägen är en arbetsplats för exempelvis vägarbetare och snöröjare när de är ute i trafiken.
Vi vill därför skicka med 4 råd till alla som ska ut och köra under helgerna:
1. Anpassa hastigheten
Även om vi som arbetar med att hålla vägarna säkra och framkomliga gör vårt bästa för att minska risken för exempelvis halka och vattenplaning finns det tillfällen när du behöver anpassa hastigheten efter underlaget och sänka farten mer än hastighetsbegränsningen.
2. Var förutsägbar
Hur vi kör påverkar andra i trafiken. Genom att exempelvis sätta i gång dina blinkers i god tid innan du kör om eller byter körfält blir det enklare för andra att förutse vad du ska göra härnäst och anpassa sin körning utifrån det.
3. Respektera vägarbetare
Plogbilar, saltbilar och andra arbetsfordon är förarens arbetsplats. Ha alltid tålamod, även om det kan upplevas stressande att ligga bakom i lägre hastighet än du hade tänkt dig – föraren släpper fram dig så snart det finns möjlighet.
4. Håll avstånd
Ligg inte precis bakom andra fordon. Vid en hastighet på 90 kilometer i timmen kommer du 25 meter på en sekund. Håll minst tre sekunders avstånd till fordonet framför dig.
Vi önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år, utan onödiga tillbud i trafiken. Stressa inte. Vi som arbetar med att hålla vägarna säkra och framkomliga gör allt vi kan för säkerheten på vintervägarna och vi vill be dig göra det du kan. Om alla vi som kör bil under helgerna tillsammans hjälps åt med att köra mer säkert får fler fira jul och nyår med sina nära och kära.”
Olle Öberg, chef för division Drift på Svevia