L

CMP döms att böta 400 000 kronor

Copenhagen Malmö Port döms till företagsbot på 400 000 kronor efter en arbetsplatsolycka för tre år sedan. En anställd bröt underkäken och flera revben vid lossning av en stålrulle på 800 kilo.

Plåtrullarna lossades med kran från fartyget. En så kallad pik på lyftanordningen skulle föras in i en av rullarna men den kom i svängning och klämde den anställda mot rullen.

Malmö tingsrätt anser att arbetsledaren agerade oaktsamt eftersom han, trots att han var medveten om att metoden var riskabel, inte hade ändrat och följt upp rutinerna. Skriftlig beskrivning och riskanalys saknades.

Till tidningen Transportarbetaren säger det regionala skyddsombudet Roger Jönsson att han uppfattar arbetsmiljön och säkerheten i Malmö hamn som förhållandevis bra nuförtiden.

– Domen är intressant eftersom den visar att vi måste vara mer noggranna. Rutinerna täcker inte allt, så vi måste bli bättre på att göra enskilda bedömningar av varje situation, säger Roger Jönsson till tidningen, som också återger att den skadade medarbetarens rehabilitering till full arbetsförmåga tog drygt ett år.

 

Publicerad torsdag, 27 februari 2014 19:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien