L

Sandvik Materials Technology tar tåget till Kina

Testerna vi har gjort har varit väldigt positiva vad gäller precisionen i ledtid, säger Stefan Lindberg som är ansvarig för global samordning av transporter inom Sandvik Material Technology.
Testerna vi har gjort har varit väldigt positiva vad gäller precisionen i ledtid, säger Stefan Lindberg som är ansvarig för global samordning av transporter inom Sandvik Material Technology.
(Bild: Lina Westman)

Tågtransporter till Kina har blivit ett realistiskt alternativ för svensk industri. Sandvik Materials Technology är ett av de företag som använder tågtransporter som ett alternativ till sjöfrakter.

– Vi har gjort cirka tjugo skeppningar i år säger Stefan Lindberg som ansvarar för samordningen av globala transporter inom affärsområdet.

Försöken med tågtransporter av stålprodukter från Sandviken har fallit väl ut hos Sandvik Materials Technology. Fördelen är att frakttiden halveras gentemot båt.

– Till Asien räknar vi cirka 60 dagar från dörr till dörr med sjöfrakt, och med järnväg blir tiden hälften av det, säger Stefan Lindberg.

En rad exportföretag och företag med tillverkning i Ostasien har börjat använda den här transportvägen under det senaste året, framgår av Transportnytt 9-2013, som innehåller en bred genomgång av möjligheterna det innebär. Tidningen kan beställas från Transportnytts prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning.

Tjänsteutbudet har mognat framgår av artikeln. Globala transportaktörer som Schenker, TNT, Geodis Wilson och DHL är några av spelarna på den här marknaden.

En utlösande faktor för genombrottet är att det nu finns två alternativa tågförbindelser till Kina. En ny sydlig järnvägslinje genom Kazakstan kortar transporttiderna, jämfört med Transsibiriska järnvägen som är den landförbindelse till Ostasien som traditionellt har använts. Linjen genom Kazakstan ger dessutom bättre förbindelser med centrala Kina.

 

Publicerad fredag, 15 november 2013 11:27

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien