L

Malmö hamn växer vidare

Malmö hamn noterar ännu en milstolpe i sin utbyggnad. 45 000 kvadratmeter biluppställningsyta har färdigställts, och staden viker 260 miljoner kronor åt fortsatt utveckling av Norra hamnen-området under de kommande tolv åren.

Det är Autolink, en av tre stora biltransportörer hos Malmö hamn, som utnyttjar den nya marken som skapats genom utfyllning av tidigare vattenområde. Cirka en tredjedel av de 45 000 kvadratmetrarna togs i bruk redan förra året, men nu har allts även resten blivit klart. Malmö hamn ingår tillsammans med Köpenhamns hamn i bolaget CMP.

Biltransporterna i Malmö hamn ökar, och i år beräknar hamnen att bilar kommer att röra sig över kajkanten cirka 525 000 gånger i år, att jämföra med omkring 460 000 gånger förra året.

Samtidigt får hamnen en ryggdunk av Malmö stad, ett löfte om finansiering med ytterligare 260 miljoner kronor för fortsatt utbyggnad av den hamndel som kallas Norra hamnen. Här bedrivs bland annat rorotrafik och lagerverksamhet.

Utbyggnaden ska ske i omgångar från 2014 ända till 2025, med cirka 20 hektar tomtmark åt gången, meddelar hamnen. Pengarna kommer att krävas för bland annat markanläggningar och nya gator. De 260 miljoner kronorna är en uppskattad ram för investeringarna under perioden.

- Flexibiliteten i investeringsbudgeten innebär att om vi får en ny kund med särskilda behov av till exempel markyta med separat väg kan vi åtgärda detta snabbt inom ramen för projektet, säger Johan Röstin, vd för CMP.

Publicerad torsdag, 12 september 2013 10:33

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien