L

XXL automatiserar med Autostore

Geir Nielsen, XXL och Terje Skølberg Element Logic.
Geir Nielsen, XXL och Terje Skølberg Element Logic.
(Bild: Element Logic)

Den norska sportkedjan XXL kommer att använda automatlagret Autostore i sitt nya centrallager i Örebro som nu håller på att byggas färdigt. Systemet levereras av Element Logic Sweden. Lagerstyrningssystemet EWMS ingår. Det är XXL:s andra Autostoresystem.

XXL Sport och Vildmark, med utrustning för sport och friluftsliv bygger sitt svenska centrallager i Örebro. Totalt kommer anläggningen att bli på 20 500 kvm, med kontor och lager. Logistic Contractor är entreprenör.

Just nu har XXL nio varuhus i Sverige och tjugo i Norge. Företaget uppger att man är den sportkedja som expanderar snabbast i Norden. XXL kommer att automatisera sitt centrallager i Örebro med Element Logics system Autostore. Samma lösning har använts av företaget i det norska centrallagret sedan 2010.

Autostore används tillsammans med ett bansystem för interna transporter som kommer att levereras av ITO-gruppen.

– Vi har reducerat våra driftskostnader med 50 procent uppger Geir Nielsen som är företagets logistikchef i Norden och en av de två grundarna av XXL, i en pressrelease. Han säger också att systemet ger företaget stora konurrensfördelar.

Terje Skjølberg som är försäljningschef i Element Logic konstaterar att XXL varit pådrivare för att förbättra funktioner och processer och att de haft höga krav på snabb implemetering.

Autostore är ett automatlager som gör det möjligt att bygga kompakta lagersystem. Lådorna som används som lastbärare är staplade på varandra i en tredimensionell matris. Hjulförsedda robotar arbetar uppifrån och hissar de lådor som beställts av systemet och transporterar dem till plockstationerna.

 

 

 

Publicerad söndag, 02 juni 2013 11:47

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien